Kendi yaşadıklarından yola çıkarak Kürt toplumunun yaşadığı gerçeklere dokunan Yazar Xeyri Garzan’ın ‘Gülümse Ölüm Utansın’ adlı kitabının 2. cildi okuyucu ile buluştu. Yazarın yeni çalışması ise yolda
Yazar Xeyri Garzan’ın Aryen Yayınları tarafından yayınlanan “Gülümse Ölüm Utansın” adlı kitabın 2. cildi okuyucularla buluştu. Garzan, kitabında 2007 yılında yaşadığı sıradışı bir olayı güçlü betimlemelerle ve akıcı bir dille okuyucuya aktarıyor.
Türkiye ve Avrupa’da Aryen Yayınları tarafından basılan ve ilk cildi 3. baskıya hazırlanan kitabını ve yazarlık serüvenini Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Nazım Daştan’a anlatan Garzan, kendi yaşadıklarından yola çıkarak Kürt toplumunun yaşadığı gerçeklere dokunduğunu ifade ediyor.
Garzan’ın yazma serüveni
Garzan okuma yazmayı sonradan öğreniyor ve öğrendikten sonra da kaleme sarılıyor. Yazma serüvenini anlatan Garzan, “Toplum olarak tarihi dönemlerden geçiyoruz. Fakat bu çok kayıt altına alınan bir durum olmuyor. Çoğu zaman yaşandığı gibi kalıyor. Bu tarihi insanlarla paylaşıp, halkımızın bilmesini istedim. Kitaplar okumaya başladım. Ve daha sonra notlarımı ve yoğunlaşmamı kaleme almaya başladım” dedi.
Kitabını IŞİD’in Musul ve Kerkük’e saldırdığı 2014 yılının zorlu dönemlerinde yazdığını söyleyen Garzan, “En zorlu savaş süreçlerinde yazdım. Geniş bir sürece de yayıldı” diye konuştu. Kitabın dili Türkçe. Garzan Kürtçeyi edebi bir şekilde kullanamadığı için kitabı Türkçe olarak kaleme aldığını belirtiyor: “Elbette Kürtçe olmalıydı. Bu eksiklik bana ait. Dil Türkçe olabilir, fakat yaşananların hepsi Kürt toplum gerçekliğidir. Kürt toplumunun yaşadıklarının bir aynasıdır” ifadelerini kullandı.
Yaşama merhaba demek
Garzan, “Gülümse Ölüm Utansın” ismini tercih etmesinin nedenini de şu sözlerle açıkladı: “Biraz da Kürtlerin yaşamı ile alakalı bir durum. Yüzyıllardır hep büyük acılarla karşılaştık. Gülmek aslında yeni bir yaşama merhaba demek gibi. Hep yaşadığımız acılar dile geldi. Yaşadığımız topraklar ve ülke hep böyle bir tabloydu. Bunu değiştirme kaderi olarak da ele alabiliriz. Bize dayatılan yaşama takındığımız tavırdır, gülüşlerimiz bir bakıma. Onun için biraz böyle şekillendi. Yaşadığım somut olay bunu çok iyi yansıtıyor. Oradaki gülmek aslında bize reva görülene karşı bir duruştur. Ağız dolusu gülmeye devam edeceğiz.”
İnsanların kitaba yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Garzan, “Birinci kitabın ikinci baskısı tükendi, üçüncü baskıya hazırlanıyor. Aynı isim ile ikinci kitap da çıktı” şeklinde konuştu. Garzan, Kobane’de 2014’te yaşanan direnişe ilişkin bir çalışmasının olduğu bilgisini de veriyor.
KOBANE