CHP’de İnce’nin, Kılıçdaroğlu’na genel başkanlığı kendisine devretme teklifiyle ayyuka çıkan çekişme yeni bir boyut kazandı. İnce, teklifinde ısrar ederken, kurultay hareketliliği başladı. Kılıçdaroğlu ise tartışmanın AKP’ye yaradığı görüşünü dile getirdi
CHP’nin 24 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce’nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “başkanlığı kendisine devretme ve onursal genel başkan olma” teklifi yaptığını açıklaması, CHP’de liderlik tartışmasını gözler önüne serdi. İnce dün Erzurum’la startını verdiği 81 ili gezme turunda sözlerinin arkasında olduğunu belirtirken, “Benim gizli ajandam yok. 9 Eylül’de yeni bir kampanya başlatacağım” dedi. Kılıçdaroğlu ise, İnce’ye “siyasi nezaketsizlik” çıkışı yaparken, “AKP’nin erimesi gölgeleniyor. Kimsenin bu tuzağa düşmemesi gerekir. Çünkü 24 Haziran seçiminin kaybedeni iktidardır, AKP’dir. CHP’de bir kavga gürültü yaratarak bu sonucu karartamazlar, gölgeleyemezler” dedi. CHP’de olağanüstü kurultay için ise İnce’nin ekibinin imza toplamaya başladığı kaydediliyor.
Yeni kampanya
Seçim sonrası açıkladığı 81 ile ziyaret turuna dün Erzurum’la başlayan Muharrem İnce, CHP ve İYİ Parti’ye ziyarette bulundu. Burada konuşan İnce, “Ben Sayın Genel Başkan’a bir teklifte bulundum, onu da basınla paylaştım. Gizlim saklım yok, gizli ajandalarım, gizli planlarım yok. Sayın Genel Başkan’a yaptığım teklifi de milletle paylaştım. Karışma falan yok. Ben seçim çalışması başlatmadım” dedi. İnce, yeni bir kampanya başlatacağını belirterek cumhurbaşkanlığına yeniden aday olduğunu da söyledi. İnce, “Sloganımız ‘hepimizin cumhurbaşkanıydı.’ Hepimizin cumhurbaşkanı olmak için devam edeceğiz. 9 Eylül günü başlatacağım kampanyanın ilk açılışını Erzurum’dan yapıyorum. 9 Eylül 2018’de bir kampanya başlatacağım” şeklinde konuştu. İnce ayrıca “Yenildiğini kabul edemeyen yenemez, yenildiysen geri çekileceksin, hazırlıklarını yapacaksın, bahane üretmeyeceksin. Siyaset uzun nefesli bir iştir. Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminin 5 yıl sonra olacağını kimse garanti edemez, bakarsın 2 sene sonra oluverir. Onun için hazırlıklı olmak lazım” dedi.
‘Adaylığın mı hataydı?’
İnce’nin “başkanlığı kendisine devretme ve onursal genel başkan olma” teklifi yaptığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet gazetesine değerlendirmelerde bulundu. İnce’ye yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Aile yemeğiydi. Özel bir yemekti. O özel yemekte konuşulanların, bağlamı dışında anlatılmasını insani ve siyasi nezakete asla uygun bulmuyorum. Örgüt şunları düşünecektir (İnce’nin ‘çekilmezse örgüt çözer’ sözlerine): CHP geleneğinde örgütler her zaman çözücüdür. Örgüt tabii ki düşünecektir. Örgüt örneğin, oluşturduğumuz Millet İttifakı mı hataydı diye düşünecektir. Örgüt, seçime katılması engellenecek olan İYİ Parti’ye 15 milletvekili göndererek seçime katılmalarını sağlamamız mı hataydı, düşünecektir. Ve örgüt, Muharrem İnce’yi cumhurbaşkanı adayı göstermemiz mi hataydı, düşünecektir. Örgüte kimse talimat veremez” dedi.
AKP’nin kaybı gölgeleniyor
Kılıçdaroğlu, tartışmanın iktidara yaradığını ima ederek, “AKP’nin erimesi gölgeleniyor: Havuz medyası başta olmak üzere AKP, 24 Haziran seçiminin gerçek sonucunu gölgelemek istiyor. Gerçek sonucun görünmesini engellemek istiyorlar. Kimsenin bu tuzağa düşmemesi gerekir. Çünkü 24 Haziran seçiminin kaybedeni iktidardır, AKP’dir. CHP’de bir kavga gürültü yaratarak bu sonucu karartamazlar, gölgeleyemezler. AKP, yüzde 49’lardan yüzde 42’lere kadar geriledi. Hiç kimse bu gerçeğin örtülmesine, kapatılmasına izin vermemeli. AKP, 24 Haziran’da kaybetti, kaybetmeye devam edecek” dedi.
İnce iki kez kaybetti
İnce, 5 Eylül 2014 tarihinde yapılan 18. Olağanüstü Kurultay’da ilk kez rakip olarak Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıktı. Kılıçdaroğlu’nun 740 oyla koltuğunu koruduğu bu kurultayda, 177 delegenin imzasıyla aday gösterilen Muharrem İnce’nin aldığı 415 oy ise dikkatleri çekti. CHP’nin bu yıl şubat ayında gerçekleştirilen 36. Olağan Kurultayı’nda ise İnce 447, Kılıçdaroğlu ise 790 oy alarak yeniden genel başkan seçildi.
Kaç delege gerekiyor?
Olağanüstü kurultay için CHP’nin bu yıl yapılan 19. Olağanüstü Kurultayı’ndaki delege sayısı göz önüne alındığında, 260 delegenin noter onaylı oyu gerekiyor. Ancak bu sayı kurultayın seçimli olmasını sağlamıyor. Tüzüğe göre, son kurultay göz önüne alındığında 650 civarında delegeye ihtiyaç var.
HABER MERKEZİ