Fındık üreticileriyle her yıl oynanan oyunların bu yılki versiyonu başladı. Giresun Ziraat Odası Başkanı, ‘10 TL’nin altındaki fiyatı kabul etmeyeceğiz’ dedi. Geçen yıl da aynı açıklamayı yapmış, 7,5 TL’ye razı olmuşlardı
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yaptığı yazılı açıklamada, yeni fındık sezonu öncesinde fiyat konusunda algı oluşturulmamasını istedi. Fındık tarımı yapılan illerde 2018 yılı tahmini fındık rekoltesinin tespiti için çalışmaların sürdüğüne işaret eden Karan, “Kimse sonuç belirlenmeden hesap yapmasın. Yeni sezon öncesi 10 liranın altında bir fındık fiyatı oluşmasına izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandı. Geçtiğimiz yıl 10-10,5 lira olarak açıklanan findık daha sonra 7.5 liralara kadar düşmüştü. Fındık üreticisinin tüccara borcu olduğu koşullarda fındığını 7.50 liraya satarken, borç ödeme sorunu bulunmayanların satabildiği en yüksek fiyat geçen yıl 8-8.25 liraydı. Ürününü TMO’ya vermek isteyen üreticiye ise, en erken bir ay sonrasına randevu verildi. TMO’nun alımlarında kota uygulaması ve üründe seçici davranması üreticiyi tüccara mahkum etmişti. TMO’nun aldığı bu tutumların tüccarın önünü açmak için olduğu sonuçlara bakınca anlaşıldı.
Ders çıkarılmıyor
2017 yılı eylül ayında Tarım Bakanı A. Eşref Fakıbaba, “TMO bütün fındığı alacak telaşa gerek yok” açıklaması yapmıştı ancak bu açıklamanın hiçbir karşılığı olmadı. Nurittin Karan, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık alım kampanyası ve fındık taban fiyatını bir an önce belirleyerek kamuoyu ile paylaşmalıdır. Ayrıca TMO’nun fındık alım kampanyasına bu sezon Fiskobirlik de dahil edilmelidir” sözleri ise yaşanmışlardan hiçbir ders çıkarmadığının bir göstergesi olduğu anlaşılıyor. Fiskobirlik Başkanı Lütfü Bayraktar ise, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi alım politikamız peşin ya da emanet sistemi olarak gerçekleştirilecek. Çiftçimiz teslim ettiği ürünün isterse parasını peşin alacak, isterse de emanete depolarımıza bırakabilecek. Önümüzdeki sezon için rekoltenin tamamına talibiz” açıklamasını yaptı. Bayraktar bir başka açıklamasında ise geçen yıl üreticilerden 15 bin tonu aşkın fındık alımı yaptıklarını ve hedeflerine ulaştıklarını ifade etmişti. Türkiye’nin 2017 yılı fındık rekoltesi ise 670 bin ton olarak açıklanmıştı. Bu yıl rekoltenin tamamına talip olduğunu açıklayan Bayraktar, geçen yılki hedef alımları 15 bin ton iken bu açıklamanın içi boş bir açıklama olduğu izlenimi verdi.
Bahçeleri alacaklar
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, geçen yıl yaptığı bir açıklamadaki, “Fındık bahçelerini toplulaştıracağız. Üreticiden kiralayacağız. Fındığı biz toplayacağız, satıp parasını üreticiye vereceğiz. Üretici parasını bilecek. Devlet bahçeleri özel sektöre de kiralayabilecek” sözleriyle, fındık bahçelerinin halkın elinden alınıp şirketlere devredileceğinin işaretini vermişti. TMO ve Fiskobirlik’in fındık üreticileriyle adeta alay eden tutumlarının ise, Fakıbaba’nın yaptığı açıklamayla paralellik oluşturduğu görüldü.
GİRESUN