Trabzon Kadırga Yaylası’nda,ağaç yetişmesi olanaksız yükseklikte 10 bin ağaç fidanı dikilme etkinliği düzenlendi. Yaylaya ağaç fidanlarını Tarım ve Orman Bakanlığı,Trabzon ve Üsküdar belediyeleri getirdi
Nasrettin Hoca’nın göle yoğurt için maya çalmasına benzer bir uygulama Trabzon’un Kadırga (Eskala) Yaylası’nda ortaya çıktı. Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlı Eskala Yaylası’nda fidan dağıtma ve dikme etkinliği düzenlendi. Etkinlikte yayla ve yöre sakinlerine 10 bin fidan dağıtıldı. Etkinliği Tarım Orman Bakanlığı, Şalpazarı Belediyesi, Üsküdar Belediyesi ve STK’ler ortaklaşa düzenledi. Etkinlik kapsamında yöre halkına akçaağaç, huş, sarıçam, karayemiş türlerinden oluşan 10 bin fidan dağıtıldı.
Yaylaları ağaçlandıracaklar
Etkinlikte Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız ile katılımcılar, dağıtılan fidanları dikti. Organizasyonla, doğal güzellikleriyle son dönemlerde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan yaylaların; ağaçlık alanlarının artırılıp, bölgenin yeşillik açısından daha da cazip hale getirilmesinin hedeflendiği belirtildi. İstanbul Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, yaylaları ağaçlandırmayı hedeflediklerini açıkladı. 2 bin 200 metre yüksellikte bulunan yaylada, bölgenin biyolojik ve iklimsel yapısı nedeniyle ağaç yetişmeyeceği bilinmesine karşın bu etkinliği niçin gerçekleştirdikleri anlaşılamadı.
Yaylalar Üsküdar’a emanet
Türkmen açıklamasının devamında, “Yaylalarımız için önemli bir gün. Burada bulunan hemşerilerimizin çoğu çeşitli illerden ve hatta yurt dışından geldiler. 19 Ekim fidan dikme şenliği adı altında hemşerilerimizle burada buluştuk. Ben de İstanbul’dan geldim. 10 bin adet fidan hazırladık. Orman Bakanlığımız ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz ile birlikte Üsküdar Belediyesi sponsorluğunda paydaşlarımızla bir araya geldik. Bütün bu yaylaları hemşerilerimizle birlikte ağaçlandıracağız. Tam da fidan dikme mevsimi. Allah da güzel bir yağmur indirdi. Fidanların dibine can suyu inecek. Yaylalarımız bize emanet” dedi.
Ağaç yetişmemektedir
Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız ise, yöre halkının doğaya saygılı olduğunu söyleyerek, “Görüldüğü üzere yaylamızda ağaç yetişmemektedir. 10 bin tane fidanı bugün buraya getirdik. Bunları burada bulunan halkımıza dağıttık. Şimdi buradaki insanlar aldıkları bu fidanları buralara dikecekler. Yaylalarımızı ağaçlandırıp atalarımızın bize yurt yaptığı bu cennet yaylalarımızı daha da güzelleştirmek adına böyle bir organizasyon yaptık. Yöre halkı da ilgi gösterdi” diye konuşması dikkat çekti.
Garip rivayetler
Kadırga Yaylası’nda bir adet üstü açık cami bulunmakta. Açık caminin 2 minaresi ve etrafında alçak bir duvar var. Rivayete göre, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet bu açık cami de Cuma namazı kıldığı efsanesine dayanarak bu caminin 1400’lü yıllardan beri var olduğu iddia edilmektedir. Şalpazarı Belediye Başkanı’nın konuşmasında yaylamızda ağaç yetişmemektedir demesi dikkat çekti. Etkinliğin Nasrettin Hoca’nın göle maya çalarak yoğurt yapmasına benzer bir eylem olduğu anlaşılırken, etkinlikle neyi hedefledikleri ve halkın uydurulmuş rivayetler ile ağaç yetişmeyen yere 10 bin ağacın dikilmesinin nasıl değerlendirildiği merak konusu.
Yok edilen ormanlar
Ekvator bölgesinde ağaç zonları 5000 metre yüksekliğe kadar ulaşabilirken yüksek enlemlerde bu zon 1000 metreye kadar düşmektedir. Karadeniz’de ise orman zonları 2000 metreye kadar ulaşabilirken daha yüksek zonlarda ağaçlara rastlanmaz. Kadırga ya da eski adı ile Eskala Yaylası 2 bin 200 metre zonunda olması nedeniyle bölgenin ağaçlandırılması olanaksız görülmektedir. Türkiye’de maden, enerj, sanayi, ve imar (Doğu Anadolu’da bombardımanlar) gibi nedenlerle yok edilen ormanların yerine fidan dikiyoruz iddiası ile çevreci görünmeye çalışan iktidarın benzer ancak farklı bir uygulamasının Karadeniz’de yaşandığı anlaşılıyor.
Yaylalara imar affı
Ağaçların yetişmeyeceği bir zonda ağaç dikmeye çalışan hükümet organları, yaylaları işgal eden yapılara imar barışı adı altında af getirmişti. 31 Aralık 2017 yılından önce inşa edilen kaçak yapıları yasallaştıran İmar Barışı, Doğu Karadeniz’in yaylarının bitki örtüsünün tahrip edilerek, adeta bir çarpık kentleşme oluşmasını sağladı. Karadeniz yaylalarda bulunan bina sahipleri, İmar Barışı uygulamasından yararlanmak için başvuru yapmıştı. ‘Yapı Kayıt Belgesi’ almak için illerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine Trabzon’da 110 bin, Rize’de 38 bin, Giresun’da 20 bin, Gümüşhane’de 13 bin ve Artvin’de 1400 dolayında olmak üzere 183 bine yakın başvuru yapıldı.
EKOLOJİ SERVİSİ