AKP’nin ‘yargı reformu’ paketi muhalefetin tüm eleştirilerine rağmen Adalet Komisyonu’nda hızlı bir şekilde kabul edildi. HDP’li Başaran, ‘Gece saat 03.00’te devamı sonradan gelecek denilerek hızlıca geçirildi’ dedi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir süre önce açıkladığı “Yargı Reformu Strateji Belgesi” kapsamında AKP’nin hazırladıgı “Yargı reformu paketi” Meclis Adalet Komisyonu’nda tabul edildi. Başta HDP ve CHP olmak üzere muhalefet partilerinin eleştirdiği “reform” paketinin Meclis Genel Kurulu’nde görüşülüreke yasalaşması bekleniyor. Muhalefet partilerinin pakete temel eleştirileri reformun sorunları çözmeyeceği köklü anayasalar değişikliklerin yapılması yönünde. CHP, HDP, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile birlikte ortak paket hazırlarken HDP ayrıca anayasal değişikliğin yapılması için uzun zamandır siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, mesler örgütleri, hukuk örgütleri ile toplumun birçok kesimi ile “Demokratik Anayasa” görüşmeleri yapıyor.
Apar topar kabul edildi
Meclis Adalet Komisyon’nda önceki gün görüşülen ve kabul edilen teklife ilişkin HDP’nin komisyon üyesi Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran gazetemize kısa bir değerlendirme yaptı. Başaran, AKP’nin komisyona getirdiği pakette hiç bir değişiklik yapılmağını bölerterek şunları söyledi: “Esası değiştirecek hiçbir değişiklik olmadı. Hızlıca geçirme eğilimleri vardı. Gece saat 03.00’te ‘Sonradan gelecek devamı’ denilerek hızlıca geçirildi” diye konuştu.
Pakette neler var?
Pakette barolara kayıtlı ve en az 15 yıl kıdemi bulunan avukatlara hususi damgalı pasaport verilebilmesine imkan tanıyor. Ancak avukatların haklarında, TCK’de belirtilen suçlar ile “Terörle Mücadele Kanunu” kapsamına giren suçlardan dolayı soruşturma veya kovuşturma bulunmaması şartı aranacak.
Pasaportlara ilişkin
Haklarındaki idari veya adli işlemler lehine sonuçlansa da pasaportları iptal edilenler veya pasaport verilmesi talepleri reddedilenlere, belirli koşulların bulunması durumunda kolluk birimlerince yapılacak araştırma sonucuna göre İçişleri Bakanlığı’nca pasaportları verilebilecek. Bu maddeden OHAL kapsamında kabul edilen kanunlar uyarınca kamu görevinden çıkarılmaları veya rütbelerinin alınması nedeniyle pasaportları iptal edilenler, OHAL Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin KHK’nin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’un 5. maddesi ve 375 sayılı KHK’nin geçici 35. maddesi uyarınca pasaportları iptal edilenler, mahkemelerce yurt dışına çıkmaları yasaklananlar hariç olmak üzere pasaportları iptal edilenler ile haklarında pasaport verilmemesine yönelik idari işlem tesis edilmiş olanlar yararlanacak.
İfade özgürlüğüne ilişkin
Teklife göre, haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmayacak.
Tutukluluk süresine ilişkin
Soruşturma evresinde tutukluluk süresi, ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işler bakımından altı ayı, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işler bakımından ise bir yılı geçemeyecek ancak Türk Ceza Kanunu’nun 2. kitap 4. kısmında yer alan “devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar ve devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk; Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve toplu işlenen suçlar” bakımından bu süre en çok bir yıl altı ay olacak, gerekçesi gösterilerek altı ay daha uzatılabilecek.
CHP paketini hazırladı
CHP öncülüğünde beş partinin katıldığı komisyon çalışmaları sonrası hazırlanan ve İYİ Parti’ye de sunulan 191 maddelik ‘Yargı Reformu Paketi’nin ayrıntıları ortaya çıktı. Gazete Duvar’a konuşan CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, beraat almış KHK’li kişilerin OHAL komisyon kararını beklemeksizin göreve iadesini önerdiklerini söyledi. Emre, infaz sürelerinin netleşmesi ve Adalet Yüksek Kurulu kurulmasının da pakette yer aldığını belirtti.
HABER MERKEZİ