Karabağlar’ın Uzundere Mahallesi’nde kurulması planlanan JES kuyularına karşı mahalle sakinleri mücadelesini sürdürüyor. Mahalleliler, ikinci kez verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı dava açtı
İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere Mahallesi’nde AKP’ye yakınlığı ile bilinen Adem Petrol tarafından 2016 yılının Temmuz ayında İzmir Valiliği’nin verdiği Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu vermesine tepki gösteren mahalle sakinleri konuyu yargıya taşımıştı.
İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından açılan davada, raporun “kanuna aykırı olduğu” belirtilerek proje iptal edildi. Ancak aynı şirket, aynı bölgede 3 adet jeotermal kuyusu açmak ve Jeotermal
Enerji Santrali (JES) kurmak için yeniden ÇED raporu aldı.
“ÇED olumlu” raporuna ilişkin itiraz edeceklerini belirten avukat Naciye Gür, daha önce yaşadıkları hukuki sürece dikkat çekti.
Bakanlık yayınladı
Hür, Adem Petrol şirketinin daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ruhsat aldığını söyledi. Mahkemenin JES kuyularının açılmak istenen yerin yaklaşık 3 kilometre içerisinde zeytinliklerin var olduğunu belirterek, yürütmeyi durdurma kararını verdiğini hatırlatan Gür, şöyle devam etti: “Şirketin daha önce yürütme kararını durdurmaya yönelik verilen 740 parselin dışında, farklı 740 parsel için sondaj arama ruhsatı var. Şirket, 6 Temmuz’a kadar ruhsatların süresini kullanıyor. Sürenin sonuna kadar 740 parselin her yerinde sondaj araması yaparak biz bu işlemi yapmak istiyoruz diyor. Şu an ki ÇED olumlu raporuna ilişkin daha önce de dava dosyasında kullandıkları bilirkişi görüşü var. Şimdi aynı delillerle yeni bir başvuru yapıp yeni bir işlem tesis etmişler. 21 Mayıs’ta 740 parsel için başvuru yapmışlar. En son, seçimlerin ardından 29 Haziran Cuma günü, Bakanlık internet sitesine ‘ÇED gerekli değildir’ kararı yayımlandı. Şirket 740 parselde bu kadar arama yapabilir. Dolayısıyla dava açma süremiz Cuma günü başladı. Verilen ‘ÇED olumlu değildir’ kararının hemen ardından 29 Haziran gece saat 21.00 ve 22.00 sıralarında şirket kazı çalışmalarına başlamak için gereken edevatlarını getirdi.”
Hafta sonu olduğu için gerekli hukuki başvuruda bulunamadıklarını ifade eden Gür, Uzundere halkının da protesto hakkını kullandığını dile getirdi. Yürütmeyi durdurma kararının hala var olduğunu dile getiren Gür, “Bu kararı ancak bir üst mahkeme ve ya Danıştay bozabilir. Uzundere mahallesinin sakinlerinin protestosunun ardından hemen hukuki işlemleri başlatacağız. Davayı açar açmaz yürütmeyi durdurma kararına ilişkin hukuki davayı da açacağız” dedi.
AKP’den aday adayı
Şirketin AKP ile yakınlığının olduğuna dikkat çeken Gür, şu bilgileri verdi: “Şirketin sahibi Ercan Turan, AKP il teşkilatında çalışmış. Daha önce AKP milletvekili aday adayı olmuş; ama aday olamamış kendisi. Tabii ki burada bir kastın varlığı ortada. Pazar günü bir seçim yapıldı. Seçimin ardından 1 hafta dolmadan ‘ÇED olumlu’ raporunun yayınlanması tesadüf değil. Biz Uzundere mahalle sakinleri olarak her şeyin hukuka uygun yürümesi ve o şekilde çözüm bulunmasından yanayız. Daha önceki dava sürecinde de böyleydi. Sivil toplum örgütleri, İzmir milletvekilleri ile iletişime geçtik. Yine aynı yolları izleyeceğiz. Çok kısa sürede bu kararı çözmeyi düşünüyoruz.”
Ruken Demir/İzmir-MA