MA Müzik Akademisi,köylerdeki binlerce çocukla bir araya gelerek sanat atölyelerini sürdürüyor. Müzik ve drama eğitmenleri yaptıkları çalışma ile çocukların sanatla bağını güçlendirmeyi amaçlıyor
Diyarbakır’da “Herkes İçin Müzik, Her Yerde Müzik” felsefesiyle yola çıkan MA Müzik Akademisi, çalışmalarını sürdürüyor. MA Müzik Akademisi eğitmen ve öğrencilerinden oluşan 18 kişilik bir ekip, bölgede bulunan köyleri gezerek drama, müzik ve farklı oyunların yer aldığı atölye çalışmalarında çocuklarla bir araya geliyor. Gittikleri kentlerde üç gün kalarak birden fazla köyde binlerce çocukla bir araya gelen müzik ve drama eğitmenleri yaptıkları çalışma ile çocukların sanatla bağını güçlendirmeyi amaçlıyorlar. Atölyelerine ilişkin JinNews’e konuşan eğitmenlerden Sarya Ertaş, bu tarz çalışmalarını artırarak daha fazla çocukla bir araya gelmeyi hedeflediklerini söyledi.
Dört yıldır devam ediyor
2017’den beri çalışmalarını sürdürdüklerini, ancak bu yıl diğer yıllardan farklı olarak köylere ağırlık verdiklerini belirten Ertaş, dört yıldır böyle bir çalışma planı için hazırlık yaptıklarını söyledi. Ertaş sözlerine şöyle devam etti: “2017’den beri bu çalışmaları yürütüyoruz. MA Müzik çatısı altında bu tür çalışmalar zaten yürütülüyor. Yalnız bu çalışmayı daha da genişlettik. Köylere gidip köylerdeki çocuklarla bir araya geliyoruz. Daha önce Silopi’deydik. Orada da üç gün boyunca müzik, drama ve oyun çalışması yürüttük. Bu bölgedeki çocukların hangi şartlar altında büyüdüğünü biliyoruz. Sistemin çocuklar üzerindeki etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla atölye çalışmalarımızı hayata geçirdik. Bu sayede sistemin etkilerini de boşa çıkarmayı hedefliyoruz.”
‘Köy köy dolaşacağız’
Çocukların kendilerini en iyi şekilde ifade edebilmesi için atölye çalışmalarına başladıklarını dile getiren Ertaş, imkanları dahilinde gittikleri köylerde binlerce çocukla bir araya geldiklerine dikkat çekti. İmkanları dahilinde çalışmalarını daha fazla genişleteceklerini söyleyen Ertaş, “İmkanlarımız dahilinde çalışmalarımızı daha fazla genişleteceğiz. Ancak şu an bizler her bir köyde iki üç gün kalabiliyoruz. Gittiğimiz her köyde yüzlerce çocukla karşılaşıyoruz. Daha önce bu tarz çalışmalar çok az yürütüldüğü için çocuklar önce çekiniyor. O sıcaklığı yakaladıkları an ise hemen ortama ayak uyduruyorlar. Her çocuk katılmak istediği atölyeye katılıyor. Atölyelerin sonucunda çocuklar bir performans sergiliyor. Neler yapabildiklerini bir kez daha görüyorlar. Bu bizi de aileleri de çok mutlu ediyor. Sadece çocuklarla değil ailelerle de bir iletişimimiz var. Onlar da bu tür çalışmaları gördüklerinde mutlu oluyorlar. Umarım çok imkanımız olur. Bu çalışmaları köylerde daha sık şekilde yapmak istiyoruz.” dedi.
‘Çocuklara sanatı sevdirmek istiyoruz’
MA Müzik eğitmenlerinden Nudem Tekin ise, proje kapsamında şu an 18 kişilik eğitmen grubuyla yola çıktıklarını ifade etti. Çocukların atölyeye katılımı öncesi sohbetler ettiklerini dile getiren Tekin sözlerine şöyle devam ediyor: “İlk iş olarak sohbetlerle çocukların bizlere alışmasını sağlıyoruz. Bu şekilde sanatı çocuklara aktarmaya çalıştık. Sanat yönünden müzik performanslarını çocuklara gösteriyoruz. Köylerde çocukların sosyal aktivitelere katılma olasılıkları çok kısıtlı. Bu nedenle atölye çalışmalarımızı tüm köylere ulaşana dek sürdürme kararlılığındayız. Çocuklara sanatı sevdirinceye dek çalışmalarımıza devam edeceğiz. Silopi’de yaptık, şimdi Savur’dayız. Buradan sonraki durağımız ise Silvan olacak. Ergani’deki çocuklarla bir araya gelme istemimiz Valiliğin yasağı nedeniyle iptal edildi. Tüm engellemelere rağmen ulaşabildiğimiz kadar çok çocuğa ulaşmaya çalışacağız.”
MARDİN