Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda İklim Eylemi Zirvesi’nde konuştu. Yaptığı konuşmanın Türkiye’de alışık olduğumuz gibi gerçeklerden uzak olduğu görüldü. Erdoğan, “2023 itibarıyla yaklaşık 400 bin binada sıfır atık sistemine geçmiş olacağız. Plastik poşet kullanım oranını 4’te 3 oranında düştü. Şu anda bin kilometre olan bisiklet yolu 2023’te 4 bin kilometreye çıkarılacak” sözleri iklim sorununu anlamadığını ortaya koydu. Türkiye’de mevcut iktidarın iklim değişikliğini geriletmek adına hiçbir şey yapılmadığı, yüzbinlerce ton atık plastiğin İngiltere gibi ülkelerden ihraç ediliyor olması tek başına bu gerçeği gösteriyor.
Orman varlığı artmış!
Erdoğan’ın, “Türkiye iklim değişikliğiyle mücadele için evvela yerel düzeyde eyleme geçilmesi gerektiğinin farkındadır. Orman varlığını arttıran nadir ülkelerden biriyiz” sözleri gerçeği yansıtmıyor. Orman varlığı yükseldi ifadesi; imara, madenlere, yollara ve ranta kurban edilirken, katliama uğramış ormanların planlara işlenmemesi ve yeni dikilen ağaç fidanlarının orman olarak gösterilmesi sonucu kağıt üzerinde orman varlığının arttığı iddia ediliyor.
Erdoğan yaptığı konuşmanın bir bölümünde ise, “Sayın genel sekreter tüm ülkeleri iklim değişikliği ile mücadele hususunda elini taşın altına koymaya davet etti. Türkiye bu davet üzerine Kenya ve Birleşmiş MilletlerHABİTAT ile beraber Altyapı, Şehirler ve Yerel Eylem Çalışma Grubu’nun eşbaşkanlığını yürütüyor” sözleri bu işi niçin üstlendiklerini örtmeye yetmiyor. Eşbaşkanlığın üstlenilmiş olması inşaat şirketlerine bir kapı açılır mı umuduyla kabul edildiği değerlendiriliyor. Termik santrallere kesintisiz teşvik verilen Türkiye’de Erdoğan’ın, sera gazı salınımını azaltmak için metro hatları inşa ettik sözü ise inandırıcı olmaktan çok fazla uzak.
EKOLOJİ SERVİSİ