Gediz havzasında son bir haftadır yaşanan balık ölümleri korkutuyor. Olaya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı numuneler alarak inceleme başlattı.
İzmir’in Foça ilçesi Geren ve Bağarası mahallelerinde tarım arazilerine su aktaran kanallarda son bir haftadır balık ölümleri yaşanıyor. Toplu balık ölümlerinin yaşandığı nehirde başta sazan olmak üzere tatlı su balığı ölümlerinin daha çok kanal kapaklarının bulunduğu noktalarda yoğunlaştığı görülüyor. Kanalların bölgede domates, pamuk, ıspanak ve diğer tarım ürünlerinin ekili olduğu arazileri sulamak için kullanılıyor. Olaya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı numuneler alarak inceleme başlattığı öğrenildi.
‘Kirliliğin sebebi sanayi’
Foça Çevre ve Kültür Platformu Kurucusu ve Dönem Sözcüsü Bahadır Doğrutürk sorunun bir havza sorunu olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Nehirde bir önlem alınmadığı takdirde balık ölümlerinin ne ilk ne de son olacağının altını çizen Doğrutürk, ‘tarım İlaçlarının bilinçsiz kullanımı ve ilaç kutularının nehir kenarlarına atılarak kimyasal zehirlenmeye de sebep oluyor. Yaklaşık bir haftadır nehirden siyah sular akıyor. Bunun akıntının mutlaka bir kaynağı vardır. Belki özel olarak suya bir şey katılmışta olabilir. Bizim grevimiz bu tehlikeye dikkat çekmek ve yetkililer tarafından buna yönelik önlem alınmasını sağlamaktır. Bu bölgede tarım yapan vatandaşların en büyük sıkıntısı hem hava kirliliği hem de toprak kirliliğidir. Su kirliliğinin tarım yapan insanlar üzerinde ciddi olumsuz etkileri vardır. Bu da orada çıkan tarım ürünlerinin herkes tarafından tüketilmesiyle bütün insanlar tehdit altındadır Kirletici tesislerin tespit edilerek yaptırımlar yapılması lazım. Sanayinin her şeyi yok ederek yapılmasına karşıyız. Türkiye de yapılan sanayi canlı yaşamına önem verilmeden yapılıyor. Bu kirlilik böyle giderse bu gün balıklar yarın biz öleceğiz.’ diye konuştu.
Kirletici tesislerin tespit edilerek yaptırımlar yapılması lazım. Sanayinin her şeyi yok ederek yapılmasına karşıyız. Türkiye de yapılan sanayi canlı yaşamına önem verilmeden yapılıyor. Bu kirlilik böyle giderse bu gün balıklar yarın biz öleceğiz.
‘Balıklar yaşamazsa bitkiler de yaşayamaz’
Bölgede yaşayan ve aynı zamanda Foça Zeytinyağı Kooperatifi ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Yüksektepe “Kirli suyun kaynağı sanayicilerin kimyasal attıklarındandır. Sanayi fabrikalarının arıtmaları çalışmıyor yoksa başka bir açıklaması yok. Bu yüzden balıklar ve canlılar ölüyor. Buradaki köylüler, tarımsal sulamalarını bu nehir üzerinden yapıyor. En tehlikeli olan bu çünkü hem tarlalar zehirleniyor hem bitkiler zehirleniyor. Suda balık yaşamıyorsa diğer bitkilerde yaşayamaz’ dedi.
Kaynak: MA