Kuzeydoğu Suriye’ye harekat tehdidini sürdürerek ABD’ye geçen Erdoğan, görüşme listesinde yer almayınca Trump ile telefonla görüştü. Kuzeydoğu Suriye yönetimi ise son zamanlarda bölgeye gelen yabancı heyetler ve anayasa komitesine ilişkin açıklama yaptı
Kuzeydoğu Suriye’de anlaşmaya varılan “Güvenli Bölge” anlaşmasına rağmen bölgeye yönelik harekat tehdidini sürdürerek New York’a geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada Trump’la görüşmede ikili ilişkilerin ve bölgesel konuların ele alındığı belirtildi.
Görüşme listesinde yok
Erdoğan ve Trump arasında New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kapsamında ikili bir görüşme de yapılması bekleniyor ancak bu görüşmenin yeri ve zamanıyla ilgili henüz açıklama yapılmadı.Trump’ın BM Genel Kurulu çerçevesinde resmî ikili görüşme yapacağı açıklanan liderler arasında İngiltere, Japonya, Hindistan, Pakistan, Güney Kore, Yeni Zelanda, Singapur, Irak, Ukrayna ve Polonya Devlet veya Hükümet başkanları bulunuyor ancak listede Türkiye yok.
Erdoğan New York’taki temasları kapsamında Trump’a yakın isimlerden ve zaman zaman Ankara’ya da gelen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ile görüştü. Erdoğan’ın kaldığı Peninsula Oteli’nde yapılan görüşmede Türkiye’ye F-35 satışı ve güvenli bölge meselesi konuşuldu. Görüşme 40 dakika kadar sürdü. Graham, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada F-35 konusunun tekrar gündeme geldiğini söyledi. Graham, bu konuda iki ülke arasında yaşanan sorunların çözülmesi yolundaki temennisini de dile getirdi. “Türkiyeyi F-35 programına geri kazandırmanın önemli olduğu kanaatindeyim” diyen Graham “Belki, Türkiye ile serbest ticaret anlaşması bile olabilir” ifadelerini kullandı.
Kuzeydoğu Suriye’de heyet trafiği
Son zamanlarda Avrupa başta olmak üzere birçok dünya devletinden heyetlerin Kuzey ve Doğu Suriye’ye ziyaretleri arttı. İngiltere heyetinin Özerk Yönetimi ziyaretinin ardından Fransa ve Almanya heyetinin ziyareti takip etti. ANHA’ya konuşan Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Emel Dada, heyetlerin ziyaretlerinin kamuoyu ve uluslararası toplum üzerinde olumlu bir etki yarattığını söyledi. Ziyaretlerde bölgedeki gelişmelere ilişkin konuların ele alındığını belirten Dada, önemli konulardan birinin de IŞİD’in hücre yapılanmalarına dönük başlatılan hamle olduğunu kaydetti.
Dada, ayrıca heyet ziyaretlerinde Özerk Yönetim için büyük bir yük oluşturan IŞİD’li ailelerin vatandaşı olduğu ülkelere iade edilmesi konusunun ele alındığını aktardı. Demokratik Suriye Güçleri’inin (DSG) gerçekleştirdiği operasyonlarda 50’yi aşkın farklı ülke vatandaşı binlerce IŞİD’linin tutuklandığını hatırlatan Dada, heyetlerden bunların yargılanması için hukuki ve lojistik destek talebinde bulunduklarını aktardı. Tutuklu bulunan IŞİD’lilerin savaş ve insanlık suçları işlediğini anımsatan Dada, heyetlerin kurulacak bir uluslararası mahkeme konusunda ortak fikre sahip olduklarını belirtti. Görüşmelerde sınır hattı için oluşturulan güvenlik mekanizmasına ilişkin geniş değerlendirmelerin yapıldığını aktaran Dada, “Gelen tüm heyet üyeleri bu güvenlik mekanizmasına desteklerini belirtti” dedi.
Anayasa komitesi açıklaması
Bu arada Suriye’nin yeni anayasasını hazırlayacak olan komitede bölge temsilcilerinin yer almamasına ilişkin yazılı açıklama yapan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Bürosu, Özerk Yönetim olarak diyalogların gerçekleşmesi için çalışacaklarını bildirdi. Diyaloğun, ulusal bir uzlaşı için önemine değinilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Bununla beraber, çözüm için hangi tüm diyalog ve siyasi çalışmaların, Suriye’deki tüm halk bileşenlerinin ve milyonların iradesi olan Kuzey ve Doğu Suriye’deki siyasi idarenin katılımıyla mümkün olacağının altını çiziyoruz. Anayasa yapım çalışmalarında bir tarafı uzakta tutmak, dahil etmemek, anayasa için demokrasiden uzaklaşma anlamına gelmektedir. Bu nedenle dahil olmadığımız kararların bizi alakadar etmediğini beyan ediyoruz.”
DIŞ HABERLER