İklim değişikliğine dikkat çekmek için başlatılan eylemlere katılanlar net mesaj veriyor
İklim aktivisti Greta Thunberg’in çağrısı ile dünyanın her yerinde gerçekleştirilen eylemler Türkiye’de de “Sıfır Gelecek Kampanyası” ile gerçekleştiriliyor. Eylemlerde bir araya gelen gençler, iklim krizinin aciliyetine karşı hükümet ve yerel yöneticilere bir an önce harekete geçilmesi için çağrı yaptı.
İzmir’de bir araya gelenlerden Deniz Küçükler, yapılan eyleme yoğun ilginin olduğunu belirterek, tüm dünyada 14 milyon öğrenciyle aynı zamanda grev yaptıklarını söyledi. İklim krizinin gittikçe daha tehditkâr olduğunu ifade eden Küçükler, bir ortamda ve zaman diliminde farklı kesimlerden, farklı yaşlardan, farklı kültürel arka planlara sahip kişiler olarak ortak bir çatıyı oluşturduklarını söyledi. İsveçli bir lise öğrencisi olan 15 yaşındaki Greta Thunberg’in bütün dünyayı iklim krizini çözme çağrısı ile bir araya geldiklerini hatırlatan Küçükler, “İnsanlığın da dahil olduğu ekosistemlerin, geri dönüşümü olmayan bir şekilde yok oluşuna izin vermeyeceğiz. O yüzden biz de ‘Ya sıfır karbon gelecek ya da sıfır gelecek’ diyoruz! Küresel krizle mücadele etmek üzere iklim acil durum planlarına uyum gösterilmedikçe, gezegenimizi her nefes aldığımızda bir kere daha kaybedeceğiz” şeklinde konuştu.
Öğrenci Deniz Pala da, dünyada milyonlarca öğrencinin okula gitmeyip iklim adaleti için greve çıktığını aktardı. Seslerini duyurmak istediklerini belirten Pala, gerekirse okul grevlerini sürdüreceklerini söyledi.
Sıfır Gelecek aktivisti Emin Şakir ise, bilim insanlarının en iyimser raporlarına göre, karbonu sıfırlama için 11 yılın kaldığını belirtti.
Bir milyon tür tehlikede
Adana Çevre Platformu, iklim değişikliğine dikkat çekmek için “Küresel İklim Grevi” adı altında Atatürk Parkı’nda çevrecilerle buluşma etkinliği düzenledi. Açıklamada konuşan Adana Çevre Platformu üyesi Yaşar Gökoğlu, bir milyon canlı türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve iklim krizi yüzünden göçlerin artığını, sadece 2018’de dünyada 17 milyon insan göç ettiğini ve 2008 ila 2018 arasında bu sayının 265 milyonu bulduğuna işaret etti. “İklim krizi yüzünden önümüzdeki 11 yılda 120 milyon kişi daha yoksullaşacak. İklim değişikliği sebebiyle milyonlarca kişi yaşama, beslenme, barınma ve su gibi temel insan haklarından mahrum kalacak” diyen Gökoğlu, tüm canlıların yok oluşuna izin vermeyeceklerini kaydetti. Gökoğlu son olarak ise şunları söyledi: “Gerçeği gizleyen ve iklim değişikliğini tırmandıran politikaları uygulayan siyasetçiler, bu politikaların uygulanmasından kâr elde eden şirketler, iklim inkarcıları, yeni kuşakların ekosistemini gasp eden kapitalizmin bekçileri suçludurlar. Bugün, buradan, dünyadaki milyonlarca insanla birlikte haykırıyoruz.” Gökoğlu’nun ardından çevreciler tek tek söz alıp doğa katliamına ve iklim değişikliğine dair görüşlerini dile getirdi.
Spil Dağı’nda taş ocağı protestosu
Manisa’daki Spil Dağı’nda bulunan taş ocağının kapatılması talebiyle Şehzadeler ilçesine bağlı Yukarı Çobanisa ile Sancaklı Çeşmebaşı mahallelerinde yaşayan bölge halkı basın açıklaması yaptı. Taş ocağı önünde yapılan açıklamada konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Gediz Ovası’nın Türkiye’nin Çukurova ile birlikte en bereketli ovalarından biri olduğunu, söz konusu taş ocağının çevresindeki tarım alanlarında verimi olumsuz etkilediğini belirtti.
İZMİR