DSÖ tarafından yayınlanan bir raporda insanlığı tehdit eden 10 problem belirlendi. Rapora göre hava kirliliği ve iklim değişimi en önemli sorunların başında geliyor. Dünyada yaşayan 10 kişiden 9’u kirli hava soluyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 5 yıllık strateji planı doğrultusunda 13. Genel Çalışma Programı açıkladı. Açıklamada, insan sağlığını tehdit eden ciddi sorunlara dikkat çekildi. Dünyanın karşılaşacağı 10 büyük problemin belirlendiği listeye göre milyarlarca kişi çevre kirliliği, obezite, iklim değişikliği ve ilaç kullanımına dayalı sorunlarla yüzleşecek. Dünya Sağlık Örgütü ve işbirliği içerisinde olduğu diğer sivil toplum kuruluşlarının 2019 yılı için belirlediği dünyayı en çok tehdit edecek 10 büyük tehlike belirlenmiş durumda.
Hava kirliliği ve iklim değişikliği
Raporda, dünyada her 10 kişiden 9’unun kirli hava soluduğu belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre en büyük ve en riskli çevresel sorun hava kirliliği olacak. Dünyada her sene 7 milyon kişi kirli havanın tetiklediği kanser, kalp krizi, kalp ve akciğer rahatsızlıkları gibi hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin yüzde 90’ı ise refah seviyesi düşük ve orta düzeyde olan ülkelerde gerçekleşiyor. 2030 ila 2050’de iklim değişikliğinin sebebiyet verdiği kötü beslenme, sıtma, ishal ve ısıya dayalı stres sebebiyle her yıl 250 bin kişinin daha öleceği tahmin ediliyor. Ayrıca ciddi bir grip salgının yaşanacağı belirtilirken, Dünya nüfusunun yüzde 22’sinin kuraklık, açlık, savaş ve göç gibi uzun soluklu sorunlarla yüzleştiği vurgulanıyor.
Hastalıklar önlenemiyor
Raporda antibiyotik, virüs önleyici ve sıtma gibi ilaçların etkisini yitirmeye başladığı belirlenmiş. Bakteri, parazit, virüs ve mantar gibi unsurlar için geliştirilen ilaçlar, artık eskisi gibi zatürre, verem, bel soğukluğu ve et zehirlenmesi önceden hızlı bir şekilde tedavi edilebilen hastalıkları iyileştirilemiyor. Çünkü hastalık yapıcı bu unsurlar ilaçlara karşı artık bağışıklık kazandı. Özellikle vereme karşı geliştirilen ilaçların direncinin azalması sebebiyle her sene 10 milyon kişi hastalanıyor ve bunlardan 1.6 milyonu hayatını kaybediyor. 2018 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kongo’da iki ayrı ebola salgını yaşanıyor. Her iki salgından da yaklaşık bir milyonu aşkın kişi etkilendi. Virüslere karşı direnç kazandığımız aşı yapının ihmal edilmesi sonucu milyonlarca kişi yaşamını yitiriyor. Sivrisineklerin bulaştırdığı tehlikeli ve viral bir hastalığı ortaya çıkaran dengue virüsü salgınlarında ölüm oranı yüzde 20’lere ulaşıyor. Her sene bu hastalığa 390 milyon kişi yakalanırken ölümler 70 milyonu aşıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre şu anda dünya genelinde 37 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığı belirtiliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ