12-15 Eylül Tarihlerinde Ralli Şampiyonası için onlarca araç Muğla’da Marmaris – Datça da orman arazileri içinde, tarım alanlarında açılan, genişletilen yollarda yarıştı.
Televizyonlarda ralli, yarışçılar Marmaris’te pistlerin tozunu attıracaklar diye tanıtıldı. Orman alanlarında yollar açıldı, tarım alanları arasında var olan patikalar genişletildi, seyir terasları için ormanlık alanlarda, meralarda, tarım alanlarında düzenlemeler yapıldı. Trafik yarış boyunca aksadı. Belediye tüm araçları ile düzenlemelere destek sundu. Hummalı çalışmalar sırasında, ralli öncesinde, Datça yarımadasında, Kızlan Köyü’nde itiraz etmeye çalışan arıcılık yapanların, çiftçilerin, halkın itirazları ise hiçe sayıldı.
Orman yangınlarında söndürmeye gelen, çoğunda da arızalı olduğu için müdahale edemeyen helikopter yerine bu kez hava sahasında özel helikopterler arka arkaya seyir yaptı, ralli süresince, aksatmadan, yarışanlara yukarıdan eşlik etti. Yangınla karıştırılabilir yoğunlukta toz, içine egzozdan çıkan kurşunu, fren ve balatalardan kopan mikro parçacıkları, metal sülfitleri, grafiti, polimerleri de alarak, havada çamur bulutu olarak onlarca metre yükselerek yarış alanını yüzlerce metre uzaktan görünür kıldı. Gerçekten yarış araçları Datça Marmaris Milas’ta yaşam alanlarının tozunu attırdı. Yaşayan tüm canlılar, yarış alanında fotoğraf çekmeye, özçekim yapmaya çalışan izleyiciler dahil soluyanlar için toksisite etkisine sahip bu toz bulutu; birkaç dakika içinde toprağın, tarladaki ürünün, bölgede yaşamaya çalışan canlıların, ormanın, ağaçların, arıların, kovanların, denizin üzerine yığıldı.
Her yarış parkurunda aynı olaylar yaşandı, her şey birkaç saat içinde de sona erdi.
Geriye çekilmiş fotoğraflar, yarışa katılanların, destekleyici şirketlerin kazançları, reklamları ile yaşamayan arılar, bu mevsim büyüyemeyecek tarlalardaki ürünler, sonuçları ne zaman çıkacağı belli olmayan tozumanın insanlarda, ormanda, denizde, toprakta yaşayan canlılar üzerindeki toksisite etkileri, talan edilen orman, tarım alanları kaldı.
Ralli organizasyonu üstlenen Türkiye Otomobil Sporları Federasyon yetkilisi, tanıtım reklamlarında, rallinin ne kadar çevreci bir organizasyon olduğunu anlatmaktan da geri kalmamıştı oysa: 22 bin ton atığın geri kazandırıldığını, binlerce kişinin Marmaris’te otellere rezervasyon yaptığını, gönüllü çevrecilerin ralli süresince ve sonrasında çevre farkındalığını arttıracak bilinçlendirme etkinlikleri yapacaklarını belirtmişti Ralli öncesinde. STK çevreciliği böylesi kolay bir varoluş bildiğiniz gibi. “Şu kadar bin ton atığı geri kazandırdık”!? “Bilinçlendirme etkinlikleri yapacağız” demek yetiyor çevreci olmak için. Halkın bilinç ve bilgi düzeyini küçümseyecek kadar da hadsizliği de eklediler mi olay tamamlanıyor kendileri açısından.
Bu yıl Rallinin ikincisini yaptılar Marmaris ve Datça’da. Üçüncüsünün yapılamaması için MUÇEP ve çiftçiler; yaşam alanlarının korumasını yaşamının ilkesi edinmiş ekoloji savunucularını ormanları, denizleri, tarım alanlarını, tüm canlıları korumaya çağırıyor. Bugünden yarına hepimizi dövizlerinde yazdıkları sözleri hayata geçirmeye davet ediyorlar.
Hiçbir şey için geç değil. Tozunu attırmaya gelen, bizlere bilinç etkinliği yapacağını söyleyenlere, sürdürülebilir Kalkınma strateji gereği doğal alanları koruma kullanma dengesi ile yöneteceğini iddia eden siyasi yönetimlere, halkın ve yaşamın değil politik kararların yanında duran hukukçu ve idarecilere Datça’da korktuğunuz, yasakladığınız dövizlerdeki sözlerle sözümüz var: -yettiniz gari
Özel Çevre Koruma Alanındasınız.