CHP, Yargı Reformu’na ilişkin başlattığı ‘Adil Yargılama Hakkı’ konusundaki çalışmaları hazırlıklarını tamamlamak üzere.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Meclis’e gelmesi beklenen Yargı Reformu için başlattığı “Adil Yargılanma Hakkı Yasa Önerisi” çalışmaları için 18 Ağustos’ta, CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu koordinatörlüğünde ilk kez toplanmıştı. Yasa önerisi çalışmalarını tamamlamak üzere olan CHP, son toplantısını 21 Eylül Cumartesi saat 11.00’da İstanbul’da gerçekleştirecek.
7 çalışma grubu oluşturmuştu
CHP, “Adil Yargılanma Hakkı Yasa Önerisi” konusunda olabildiğince geniş bir uzlaşma sağlamayı amaçlıyor. Bu kapsamda, Anayasa Çalışma Grubu, OHAL düzenlemeleri, İnfaz Düzenlemeleri ve Hapishanelerdeki Durum, Özgürlük ve Güvenlik Hakkı, Düşünce ve İfade Özgürlüğü, Adil Yargı Hakkının Asgari Standartları ve Hukuk Eğitimi Çalışma Grubu olmak üzere 7 çalışma grubu oluşturmuştu.
Öneriler Cumartesi yapılacak toplantıda sunulacak
Aralarında Saadet Partisi (SP), Demokrat Parti (DP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Ankara ve İstanbul Barosu temsilcileri, Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği (ANAYASA DER), İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Yargıçlar Sendikası gibi farklı kesimlere “Adil Yargılanma Hakkı” konusunda önerilerini Cumartesi yapılacak toplantıda sunacak. “Adil Yargılanma Hakkı” yasa önerisi, çalışma gruplarının öneri metinlerinin birleştirilmesi ile oluşacak. Tüm öneriler birleştirildikten sonra ise tek tek kanun yazımına geçilecek.
1 Ekim’de meclise sunulacak
CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da, yaptığı yazılı açıklamada, Meclis’in açıladığı 1 Ekim günü, adil yargılama hakkına ilişkin kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sunacaklarını belirtti. Kaboğlu, Adalet Bakanlığı’nın Yargı Reformu’nu katılımcı demokrasiye uygun olmayan şekilde ve Meclis’i dışlayarak hazırladığını belirtti. Kaboğlu, şu ifadelere yer verdi: “CHP’nin öncülüğünde yapılan çağrıyla, adil yargılanma hakkının Anayasa’da öngörülen ve AİHS’nin 6’ncı maddesi gereklerine uygun olarak düzenlenmesi amacıyla, katılımcı şekilde ve geniş bir uzlaşma temelinde yasa önerileri ortaya koymak üzere oluşturulan ‘Adil Yargılanma Hakkı Yasa Önerisi Çalışma Kurulu’, ilk toplantısını 18 Ağustos’ta yapmıştı. Kurul, 21 Eylül Cumartesi günü 5’incisini ve sonuncusunu gerçekleştirilecek toplantı ile ‘yasa öneri metni’ yazım işini somutlaştırmayı amaçlıyor.”
HABER MERKEZİ