AKP’nin, Meclis’in açılışı ile gündeme getireceği “Yargı reformu paketine” ilişkin tartışmalar sürüyor. MHP, pakete destek için “af” şartını dayatıyor. CHP, HSK’nin yeniden ele alınmasını istiyor. HDP ise “Demokratik Anayasa” çerçevesinde bir hukuksal düzenleme için çalışmalarını sürdürüyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Mayıs’taki ‘Yargı Reformu Stratejisi Programı’nda açıkladığı “yargı reformu paketi” ile ilgili detaylar belli olmaya başladı. AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, “yargı reformu paketi” ile ilgili partisinin yaptığı çalışmaların bu hafta içerisinde sona ereceğini duyurdu. Bostancı, yaptıkları çalışmayı gelecek hafta Meclis’teki muhalefet partilerine sunmayı planladıklarını aktararak, “ortak konsensusla paketin geçmesinden yanayız” dedi. Süreci 1 Ekim’e kadar tamamlayıp teklifi Meclis Başkanlığı’na sunmak istediklerini dile getiren Bostancı, idam cezası ile ilgili soruya ise, “Anayasa’da değişiklik gerekir, pakette böyle bir düzenleme yok” yanıtını verdi. Paket ile ilgili aktarılan detaylardan bazıları ise şöyle: “
- 5 yılın altında cezaları istinafta kesinleşenler de Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunabilecek. Bu düzenlemenin 30 bin kişiyi etkilemesi bekleniyor.
- Tutuklamalara karşı savcılara daha fazla yetki verilmesi öngörülüyor.
- Avukatlara “yeşil pasaport” verilmesine yönelik düzenleme yer alacak.
- Düzenlemeyle ‘çiftlerin anlaşmazlıkları halinde icra daireleri aracılığıyla çocukların teslimi uygulaması’ da kaldırılacak.”
MHP’nin şartı
MHP bazı suçlarda 5 yıl şartlı ceza indirimi öngören yasa teklifini yaklaşık bir yıl önce Meclis’e sundu. 150 binin üzerinde mahkumu etkileyecek düzenleme Meclis gündemine alınmadı. Konuya ilişkin MHP’liler, “Gelecek yargı paketine tek itirazımız önce bizim şartlı ceza indirimi teklifinin gündeme alınması olur. AK Parti infaz kanununda değişiklik ile kalıcı bir düzenleme istiyor. Hapis cezalarındaki infaz süresinin bazı suçlarda uygulanma oranını yarı yarıya düşürülmesi planlanıyor. Bizimki ise geçici, bir kez yapılacak bir düzenleme. Bunu yapıp önce insanları sevindirelim. Arkadan da adalet mekanizmasını güçlendirecek, kaliteyi arttıracak düzenlemeler yapalım” görüşünü savunuyor. MHP, “afın” 29 Ekim’de yürürlüğe girmesini istiyor.
CHP komisyon istiyor
Farklı kesimlerin de katılımıyla geniş bir yargı paketi hazırlığı içinde olan CHP, AKP’nin yapacağını açıkladığı ziyaret de kendi teklifini masaya koyacak. CHP’liler Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin eşit olarak temsil edildiği bir komisyon kurulması gerektiğini, yapacakları görüşmede bu yönde bir önerinin yapılabileceğini söylüyor. CHP, yargıda reformun ana koşulunun Hakim ve Savcılar Kurulu yapısı ve seçim yönteminin değişmesi olduğunu düşünüyor. CHP’liler, Anayasa’da HSK’nin yeniden ele alınmasını, bu yapılmadan yargı reformu olmayacağını belirtiyor.
HDP kapsamlı değişiklik diyor
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise yargı reformunun geniş ve kapsamlı bir değişimle ele alınmasını istiyor. HDP bu kapsamda bir süredir siyasi partiler, dernekler, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri ve birçok kesimle görüşmeler gerçekleştiriyor. HDP yürüttüğü çalışmaları “Demokratik Anayasa”, “Demokrasi İttifakı”, “Yargı Paketi”, “Kayyum” başlıkları ile ele alıyor.
HABER MERKEZİ