Yönetenler her fırsatta “tarım iyiye gidiyor” diyorlar. Tarımda bazen Avrupa birincisi bazen de ikincisi olduğumuzu övünerek anlatıyorlar. Seviniyoruz(!)
TÜİK: üretim “azaldı” diyor, ama! Bilindiği gibi TÜİK dönem sonlarında tarımsal verileri açıklıyor. Ocak-Temmuz 2019 dönemini 2018 yılının aynı dönemiyle kıyaslamış. Sonuç; tarımsal üretim ile bazı gıdaların tüketiminin azaldığını görüyoruz. Bu sefer kafamız karışıyor, hangisi doğru acaba diye. Halbuki TÜİK de yönetenlerce yönetiliyor. Bakalım
Süt ve süt ürünleri
Süt ve süt ürünlerinin Temmuz 2019 üretim verileri, 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 7,5 azalmış. Aynı dönemde inek peyniri üretimi yüzde 14,6 oranında düşmüş. Koyun, keçi, manda ve karışık sütten elde edilen peynir çeşitleri yüzde 3,3 azalmış. Yoğurt üretimi yüzde 3,2, ayran üretimi %8,3 gerilemiş.
Buğday
2019 Ocak-Temmuz buğday dış ticareti 2018 Ocak-Temmuz dönemine göre yüzde 34 artmış. Yani buğday ithalatı 2018 yılında 3,2 milyon ton iken, 2019 yılında 4,3 milyon tona çıkmış. Buğdaya ödenen dövizin miktarı 690 milyon dolardan yüzde 59 artışla 1,1 milyar dolara yükselmiş. Döviz karşısında değer kaybeden TL üzerinden ise ödememiz 2,8 milyar TL’den %111 artışla 5,9 milyar TL olmuş. Sorun, “un sanayicilerinden kaynaklı” deniyor, ama bu doğru değil! Sorun, buğday üreticisinin kazanamamasında. Desteklerin yetersiz olmasının yanı sıra zamanında destekleme paralarının ödenmemesinden dolayı çiftçinin tarlasını ekememesinden kaynaklanıyor. Oysa işlenmeyen tarlaların ekilmesi halinde ithal ettiğimizden çok daha fazla buğday üretmemiz mümkün. Gelgelelim Hükümet tercihini üretimden yana değil, ithalattan yana kullanılıyor. Sonuç kırsal alan boşalıyor. İstihdam katlanıyor, yoksulluk dayanılmaz bir hal alıyor.
Maliyetler arttı
Hayvancılıkla uğraşan yetiştiricinin bu yılki maliyetleri, geçen seneye göre şöyle artmış: Doğalgaz yüzde 52, elektrik yüzde 48, çiğ süt yüzde 31, yem hammaddeleri yüzde 30 yükselmiş. Artan maliyetler yıl genelinde bu ürünlerin perakende fiyatlarının yüzde 20 zamlanmasına sebep oldu. Zamlanan ürünler nedeniyle yurttaşın süt ve süt ürünleri tüketimi asgari yüzde 10 düştü.
Üretim neden azalıyor?
Tarımda üretimin azalmasına neden; uygulanan yanlış tarım politikaları. Daha doğrusu tarımsal üretimin düşme nedeni; çiftçiliğin yok edilmesi, yerine şirket tarımcılığının inşa edilmesi politikası! Tarımda uygulanan bu geriletici politika, sözde “Milli Tarım” ve “Tarımda Milli Birlik Projesi ile düzelecek, deniyor. Düzelmez! Milli kelimesiyle çiftçi ve tüketici oyalanır, ama tarımın sorunlarını çözülmez, daha da artar
Rakamlar ne anlatıyor?
Rakamlar bize Türkiye’nin tarımda uyguladığı serbest piyasa politikaları nedeniyle çiftçisini boşladığı, şirketleri beslediğini işaret ediyor. Ancak Türkiye, tarımını boşlamakla ciğerindeki havayı inkâr etti. Şimdi nefes alamıyor. TÜİK rakamları işte bize bunu anlatıyor.