Otuz beş yıldır sadece bilimsel araştırma yapılmasına açık Hacıosman Tabiat Parkı, Kent Ormanı yapılıyor
Samsun’un Tekkeköy ilçesinde, bünyesinde barındırdığı endemik ağaç ve canlı türleri nedeniyle 35 yıl önce ‘Tabiat Koruma Alanı’ ilan edilen, sadece bilimsel çalışma yapılması için girişine izin verilen Hacıosman Ormanı Tabiat Koruma Alanı’nın, düzenlenen projeyle ziyaret ve çeşitli aktivitelere açılacağı duyuruldu. Son günlerde koruma alanlarının statülerinin ortadan kaldırılmaya başlanması dikkat çekerken Tekkeköy Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Karmil, projeden Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın da bilgisi olduğunu ve çok etkilendiğini belirtti.
İnsan eli değmeyen alan!
Tekkeköy ilçesinde Yeşilırmak Deltası’nın getirdiği alüvyonlarla oluşan, içinde barındırdığı endemik ağaç türleri dolayısıyla dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca 1984 yılında Türkiye’nin ilk ‘tabiat koruma alanı’ ilan edilen Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı’nda tek bir dalın kesilmesine bile izin verilmiyordu. Ziyarete kapatılan koruma alanına, sadece üniversitelerin TÜBİTAK ile birlikte yaptığı bilimsel araştırmalar için girilebiliyordu. Ormanda bilim insanları, insan eli değmeyen ekosistemin kendi kendini nasıl yenilediğini gözlemliyordu. Koruma altındaki alanda, köstebek, kaplumbağa, yılan, su yılanı, kurbağa ve çeşitli ötücü kuşlar ile balıkçıl kuşlara da sıkça rastlanıyor.
Yasak niçin kalkıyor?
Flora açısından Türkiye’nin önemli ‘subasar’ ormanlarından birisi olan ve 35 yıldır özenle korunan ormanın ziyarete açılması için Tekkeköy Belediyesi tarafından çalışma başlatılıp bir proje hazırlandığı belirtildi. Kent Ormanı haline dönüştürüleceği söylenen projeyle bölgenin ziyarete açılması hedefleniyor. Pek çok ağaç türünün de yer aldığı bin 500 dönümlük alanın, proje kapsamında; ormanın kendi doğal dokusuna zarar vermeden(!) düzenleme yapılarak, insanların vakit geçirip, çeşitli aktivitelerde bulunabileceği bir alana dönüştürüleceği açıklandı. Ancak 35 yıldır niçin korunduğu ve bugün bu korumadan neden vazgeçildiği belirtilmedi. Böyle bir projenin tabiat parkının tüm özelliğini yitirip insanlar içn seyirlik alan ve bazı çıkar çevrelerine yağma alanı haline getiriliyor olması kabul edilemez bulunuyor.
Erdoğan çok beğenmiş!
Tekkeköy Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Karmil, proje alanının yaklaşık bin 500 dönüm olacağını belirterek, “Bu alan içerisinde her türlü etkinliğin yapılabileceği, çocukların ve insanların burada vakit geçirebileceği, eğlenebileceği ve her türlü sportif faaliyetlerin de yapılabileceği çok büyük bir proje olacak. Proje, üzerinde yaklaşık 3- 4 ay çalışılarak hazırlandı. Projemizi Cumhurbaşkanımıza ilettiğimizde kendileri de çok etkilendiğini ve beğendiğini dile getirdi. Şu anda projemiz Cumhurbaşkanımızın ukdesinde. Çünkü bu proje, çok büyük bir proje. Projemiz, detaylanıp yapılmaya başlandığı zaman herkesin dikkatini çekecek ve insanlar buraya gelecek” diye konuşması dikkat çekti. Doğa yağmasını kolaylaştırmasıyla bilinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir dönem kendisini ‘çevrecinin daniskasıyım’ diye nitelemişti.
Bilim ve doğa düşmanlığı
Koruma alanlarının tamamının ticari etkinliklere açılıyor olması doğal yaşamı tehdit eden en önemli uygulama. Bu etkinliklerle bir avuç sermayeye kazanç kapısı oluşturulmaya çalışıldığı ve bu yolla doğal yaşamın her alanı ticarileştirilip metalaştırılmaktadır. Koruma alanında bir kent ormanı yaratmak akıldışı bir uygulama. Kent ormanı ormanlık vasfını yitirmiş veya ormansız alanın ağaçlandırılarak elde edilen alan olması gerekirken var olan orman ve koruma bölgelerinin kent ormanı adı altında yağmalandığı görülmektedir. 35 yıldır insan etkinliklerine kapalı ve sadece bilimsel araştırmalara izin veriliyor olması önemini ortaya çıkarmaktadır. Belediyenin projesi aynı zamanda bilimsel araştırmalara indirilen bir darbe niteliğindedir. Bu derece korunabilmiş bir bölge, şu an Türkiye’de maalesef yoktur.
Hacıosman Tabiat Parkı
Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, Yeşilırmak Deltası içerisinde 86 hektar ormanlık alan, 35 hektar orman toprağı olarak adlandırılan açıklık alan olmak üzere 121 hektar alana sahip. Hacıosman Ormanı, içerdiği zengin bitki ve hayvan topluluğu ile dünya çapında öneme sahip, nadir ve tehlikeye maruz bir subasar (alüvyal) orman özelliği ile dikkat çekiyor. Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, bitki florası bakımından da çok zengin bir yapıya sahip. Bu ormanda ağaç katına ait 12 takson, çalı katına ait 30 takson ve ot katına ait 68 takson tespit edildi. Alanda kumul ve orman vejetasyon tipleri de bulunmakta.
20 endemik mantar türü!
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Hacıosman Ormanı’nda 32 familyaya ait 72 mantar türü belirlendi. Bu 72 türden 20’sine Samsun çevresinde sadece bu ormanda rastlandığı ifade ediliyor. Belirlenen türler içinde 1 tür zehirli, 34 tür yenmez ve 31 türün de yenebilir özellikte olduğu tespit edildi. Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı’nda köstebek, kaplumbağa, yılan, su yılanı, kurbağa ve çeşitli ötücü kuşlar ile balıkçıl kuşlar yaşamakta. Alan içerisinde özellikle yılan varlığı oldukça fazla. Yeşilırmak Deltası geçmişte Karadeniz’in en büyük deltası durumunda iken deltanın büyük kısmı tarım alanlarına dönüştürüldü. Yaşam alanlarının gittikçe daralmasının ve bozulmasının doğal bir sonucu olarak, geçmişe oranla daha az yaban hayvanının sahada barındığı düşünülüyor.
Koruma statüleri kaldırılıyor
Tabiatı ve Biyoçeşitliği Koruma Yasası olarak bilinen bir tasarı ile koruma bölgelerinin statülerinin değiştirilmesi hedefleniyordu. Tasarı Meclis’e gelmiş ve ortaya çıkan yoğun tepkiler sonucu Meclis’ten çekilmişti. Ancak daha sonra torba yasalar ve yönetmelik değişiklikleri ile bu tasarı fiili olarak uygulanmaya başlandı. İllerde bulunan koruma kurulları yağmaya açılmak istenen koruma bölgelerinin ya statülerini değiştirdi ya da koruma statüleri ortadan kaldırıldı. Türkiye’de doğal alanlar AKP iktidarıyla birlikte yağma alanları olarak kullanılmaya başlandı. Turizm bölgeleri üzerinde oynanan oyunlar da aralıksız sürüyor. Geçtiğimiz günllerde Cumhurbaşkanlığı kararıyla, 35 turizm bölgesi ile kültür, turizm koruma ve gelişim bölgesinin statüsü iptal edildi. Karar kapsamında 30 turizm merkezi ile 10 kültür ve turizm korumagelişim bölgesinin sınırları değiştirildi. ‘Turizm merkezi’ statüsünden çıkarılan alanlar arasında Burdur Yeşilova Salda Gölü Turizm Merkezi de yer aldı. Tüm tepkilere karşın Millet Bahçesi yapılmak istenen Salda Gölü’nün yanı sıra aralarında Antalya, İzmir ve Aydın’daki merkezlerin de yer aldığı toplam 30 şehirdeki turizm merkezinin statüsü değiştirildi.
EKOLOJİ SERVİSi