Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri, kentteki bir okulda görev yapan üyelerinin öğrencisinin şiddetine maruz bırakılmasını protesto etti.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şubeleri, Bağlar ilçesinde bulunan Kazım Karabekir Ortaokulu’nda kadın öğretmenin öğrencisi tarafından darp edilmesini protesto etmek amacıyla okulun önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Öğretmene şiddete dur de!” pankartı açıldı.
Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Örgütleme Sekreteri Zülküf Güneş, yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken çözümsüz bırakılan biriken sorunlar yumağıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Şiddet kültürüne dikkat çeken Güneş, “Bizler eğitimciler olarak gelecek nesillerin rehberliğini üstlenirken, ülkede siyasetçilerin, diyanet temsilcilerinin, basının, milli eğitim müfredatında ve kitaplarında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini pekiştiren bir dilin hakim olması ve ülkenin bir şiddet sarmalı içinde olması sürekli olarak şiddet kültürünü beslenmektedir” dedi.
Öğretmenler şiddete karşı
Kadınların okullarda eril zihniyetle karşı karşıya kaldığını kaydeden Güneş, Bağlar Kazım Karabekir Ortaokulu’nda bir müdür yardımcısı kadın üyelerinin şiddete maruz kaldığını söyledi. Üyelerine dönük şiddete dikkat çeken Güneş, “Bu olay eğitimci arkadaşlarımızın şiddete maruz kalmasında yapılan eleştirileri dikkate almayan, eğitimde yaşanan sorunlara kulaklarını tıkayan ve öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıranların sorumsuzluğunun sonucudur. Bu şiddet sarmalının gündem olabilmesi için daha kaç arkadaşımızın hayatını kaybetmesi gerekiyor?” diye sordu.
‘Gerekli adımlar atılsın’
Okullarda şiddet sorununu çözmenin uzun vadeli eğitim politikalarıyla mümkün olabileceğine işaret eden Güneş “Öğrenci, eğitim emekçisi tüm bileşenlerin kültürel, sosyal, ekonomik yönden tatmin edecek çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekir. Günü kurtarmaya dönük önlemler yerine bu toplumsal soruna yönelik daha kapsamlı politikalar üretilmelidir. Kimse şiddetin uygulayıcısı ya da hedefi haline getirilmemelidir. Eğitim Sen olarak ortak bir yaşamda ötekileştirmenin olmadığı bir dilin hakim olmasını talep ediyor ve gerekli adımları atma sorumluluklarını yetkililere her zaman hatırlatacağımızı ve bu ilkel zihniyeti sürekli teşhir edeceğimizi belirtiyoruz” diye konuştu.
Açıklama, “Şiddete hayır” sloganı ile son buldu.