“İklim Krizi Gerçeği ve Küresel Eylem” başlıklı konferansta konuşan Dr. Ali Osman Karababa, hızla büyüyen küresel ısınma ve iklim krizine ilişkin bilgi vererek, sorunun aynı zamanda politik bir sistem sorunu olduğuna söyledi.
İzmir Tabip Odası, “İklim Krizi Gerçeği ve Küresel Eylem” başlıklı konferans düzenledi. Alsancak semtinde bulunan şube binasında düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Dr. Ali Osman Karababa katıldı. Karababa, “Küresel ısınma, buzulların erimesi, bunların nedenleri ve sonuçları” üzerine bilimsel verileri paylaştığı sunum yaptı.
‘Gelişmiş ülkeler elinin taşın altına koymalıdır’
Dünyada hızla büyüyen küresel ısınma ve iklim krizinin aynı zamanda politik bir sistem sorun olduğuna dikkat çeken Karababa, gelişmiş ülkelerin fosil yakıtlarının yüzde 90’ını ürettiğini söyledi. Dünya üzerinde 1 milyardan fazla inansın yaşadığını bunun beşte birinin gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını hatırlatan Karababa, gelişmekte olan ülkelerde bu nüfusun beşte dört yaşadığını söyledi. Karababa, “Bu ülkeler enerjinin yüzde 75’ni, doğal kaynakların da yüzde 85’ni fosil yakıtlarının ise yüzde 90’nın üretiyor dolayısıyla iklime en fazla zarar gelişmiş ülkelerden geliyor . Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda gelirin yüzde 15’ olduğunu doğal kaynakların yüzde 12’sini enerji kaynaklarının ise 130 kullanılıyor ve küresel ısınma fosil yakıt yüzde 10 tekabül ediyor. Yani asıl sorumlu ve elini taşın altına koyması gereken gelişmiş ülkelerdir. Verilere göre 2030 kadar dünyanın yaşanmaz hale gelecek. Bunu önlemek için bir buçuk derecelik ısınmayı sabit tutabilirsek yaşama şansımız var aksi halde dünya yaşanmaz bir hal alacaktır” dedi.
Karababa, 20 Eylül 2019 tarihinde tüm dünyada eş zamanlı yapılacak ortak eylem için hazırlık yaptıklarını, her hafta İzmir Tabip Odası’nda toplandıklarını söyleyerek, eyleme katılım çağrısında bulundu.