Yeni eğitim yılı başlarken KHK ile ihraç edilen öğretmenler, İstanbul ve İzmir’de eylem yaptı. Öğretmen Yüzgeç, ‘Önlüğümü giymeyeli 3 sene oldu. Bunu benim elimden almaya hiç kimsenin hakkı yok’ dedi
Sorunların üzerine sorunlar eklenerek açılan 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında yine birçok öğretmen ders başı yapamadı. Eğitim sistemindeki sorunları çözemeyen ve öğretmenlerin sorunlarını görmezden gelen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasını müjde olarak vermişti. Oysa yüzbinlerce öğretmen atamayı beklerken, yine binlerce KHK’li öğretmen öğrencileri ile buluşmayı dört gözle bekliyor. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen öğretmenler İstanbul ve İzmir’de alanlara çıkarak, artık yapılan hukuksuzluğun son bulmasını istedi. İzmir’de KHK ile ihraç edilen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, işlerine geri dönmek talebiyle yaptıkları eylemlerin 113. haftasında Karşıyaka İskelesi’nde bir araya geldi. “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla bir araya gelen emekçiler adına konuşan Hasan Kılıç, “Eğitim öğretim yılı yüzlerce sorunun yan ısıra binlerce hukuksuz ihracın sorunu çözülmeden başladı” dedi. Öğretmenlerin bu öğretim yılında da öğrencilerine kavuşamadığını söyleyen Kılıç, bir an önce işlerine geri dönmeyi beklediklerini belirterek, “Bugün demokrasiye adalete ve hukuka her birimizin ihtiyacı vardır” diye belirtti. Yıllarını vererek elde ettikleri işlerini ve haklarını kirli siyasetlere kurban ettirmeyeceklerini dile getiren Kılıç, “Bizim için ana sütü kadar helal olan işimize geri dönmek istiyoruz. Bir an önce işimize ve öğrencilerimize kavuşmak istiyoruz” dedi.
Her şeyimizi aldılar
İstanbul KHK’liler Platformu ise önceki gün İstanbul Mili Eğitim Müdürlüğü önünde yapmak istedikleri basın açıklamasını polis engelledi. Bunun üzerine MEB’in yanındaki parkta basın açıklaması yapan öğretmenler, “KHK’ler gidecek biz kalacağız”, “Öğretmenler okula KHK’ler çöpe” sloganları attı. KHK ile işinden ihraç edilen sosyal bilgiler öğretmeni Yurdagül Şahin, “Bir gecede her şeyimizi elimizden aldılar. Bizler soruları çalmadan torpil olmadan bir yerlere gelen öğretmenleriz. Bizler bu duruma göz yummayacağız. İşlerimizi geri alana kadar Türkiye’nin her yerinde mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu. 16 yıllık sınıf öğretmeni olan Emin Yüzgeç, “Öğretmen önlüğünü giymeyeli 3 sene oldu. Bunu benim elimden almaya hiç kimsenin hakkı yok. Adalet olmayan bir yerde hiç kimse güvende değildir” dedi. 17 yıllık öğretmen Hüda Yıldırım, OHAL’ in üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen binlerce insanın ve ailesinin hala açlığa mahkum edildiğini ifade etti. Yaşamına son veren öğretmenleri anımsatan Yıldırım, KHK’lere dayandırılarak getirilen ‘Güvenlik Soruşturması’ uygulamalarıyla yüzbinlerce insanın atanamayarak işsizliğe mahkum edildiğini ifade etti.
KHK hemen iptal edilmeli
İhraç edilenlerin sivil ölüme terk edildiklerini vurgulayan Yıldırım, “OHAL Komisyonu ‘oyalama komisyonu’na dönüşmüştür ve adaletten çok uzaktır. OHAL komisyonu bu nedenle lağvedilmelidir” diye konuştu. Yıldırım sözlerini şöyle noktaladı: “Bizler bu ülkenin eğitimcileri olarak aydınlık nesiller yetiştirmek için emek verdik. Haklılığımıza inanıyor ve susmuyoruz. KHK’lar hemen bir yasa ile iptal edilmeli; başta eğitimciler olmak üzere bütün KHK’lılar derhal görevlerine iade edilmelidir.”
İZMİR-İSTANBUL/PİRHA