Adli Tıp Kurumları’nda (ATK) kimlik teşhisi adı altında bekletilen PKK’lilerin cenazeleri aylarca ailelerine verilmiyor. 2016’daki sokağa çıkma yasakları döneminde Cizre gibi yerlerde bodrumlarda yakılarak katledilenlerin cenazeleri bile henüz kimlikleri tespit edilmediği gerekçesiyle ailelerine verilmiş değil. Söz konusu cenazelerin ailelerine geç verilmesinin altında yatan amacın ne olduğu ve neden tüm ATK’lerin aktif kullanılmadığını Adli Tıp Uzmanı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ANF’ye değerlendirdi.
Birçok ailenin sürecin uzaması nedeniyle kendilerine başvurduğunu anlatan Fincancı, “Bunun üzerine ben de ATK başkanını aradım. Yüklerinin fazla olduğunu belirterek, nasıl bir yol izlediklerini ve bir cenazenin işleminin ne kadar zaman aldığını sordum. Kendileri bana sadece işleyişi aktardı. Tabi ben konuşmamda ne isim belirttim ne de ailenin adına konuştuğumu söyledim. Biz ATK başkanı ile konuştuktan sonra aynı aileden, ölen kişinin abisi beni aradı. Polislerin, kendilerini cenazelerini gelip almaları için aradıklarını söyledi. Belli ki telefonları dinliyorlar ve bizim bu işin arkasına düştüğümüzü fark etmişler. Böylelikle ATK’nin söz konusu gecikmeyi açıklayamadığı ortaya çıkmış oluyor. Bundan dolayı da apar topar aileyi arayıp, cenazelerini teslim edeceklerini söylüyorlar. Meğerse cenaze ATK’den gelmiş ama uzun zamandır bekliyormuş” dedi.
ATK’nin bir tek İstanbul merkezli bu işlemi yaptığını kaydeden Fincancı, Malatya, Erzurum, Elazığ ve Adana gibi illerde DNA çalışmaları yapan ATK’ler olduğu, ancak buraların aktif hale getirilmediğini söyledi. Fincancı, cenazelerin yıllarca bekletilmesinin art niyetli ve aileleri yıpratmaya yönelik olduğunu sözlerine ekledi.
DİYARBAKIR