Avrupa genelinde hastanelerde giderek yayılan ve 2 binde fazla kişinin ölümüne yol açan antibiyotiklere dirençli ‘klebsiella pneumoniae’ bakterisine ilişkin endişeler artıyor.
Antibiyotiğe karşı dirençli olan E. coli türevi bakteri. (Fotoğraf: Reuters)
BBC’de yer alan habere göre 2015 yılında bakteri, çok sayıda antibiyotiğe direnç göstererek enfeksiyonun tedavisini imkânsız hale getiriyor.
Sanger Institute’den Dr. Sophia David, bakterinin en iyi antibiyotiklere bile direnç göstermesinden dolayı durumun korku verici olduğunu belirtti ve “Enfeksiyonlar ve yüksek ölüm oranı arasında bir ilişki var. Asıl endişe eğer önlem alınmazsa bu rakamın artacak olması” dedi.
2007 yılında Avrupa genelinde klebsiella pneumoniae bakterisine bağlı ölümlerin sayısı sadece 341 olarak kayda geçerken bu rakam 2015 itibariyle 2 bin 94’e yükseldi.
Sanger Institute tarafından İrlanda’dan İsrail’e 244 hastanede yapılan araştırma Nature Microbiology’de yayınlandı. Araştırma sonuçlarına göre sağlıklı insanların bağırsaklarında hiçbir soruna neden olmadan, doğal bir şekilde yaşamını sürdürebilen bakteri, vücuttaki bağışıklık sisteminin kötüleşmesi durumunda ciğerleri etkileyerek zatürreye neden olabiliyor veya beyne yerleşerek menenjite yol açabiliyor. Bakteri, hiçbir tedavi şekline karşılık vermediği durumlarda sadece ‘carbapenems’ adlı ilaçla tedavi edilebiliyor.
Dr. David bulgularına göre hastanelerin bakterinin bulaşmasında çok önemli rol oynadığını vurguladı.