Kürt Filozof Ehmedê Xanî’nin aşk hikayesiyle birlikte ülke sevdasını konu aldığı ünlü eseri “Mem û Zîn”, Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları tarafından 5 yıl aradan sonra yeniden sahnelendi
Amed Şehir Tiyatrosu, Kürt Filozof ve Edebiyatçı Ehmedê Xanî’nin 1692 yılında kaleme aldığı ünlü eseri “Mem û Zîn”, 5 yıl aradan sonra Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları tarafından sahnelendi. Yazar Kawa Nemir tarafından günümüz Kürtçesiyle güncellenen metin ve Şair Şeyhmus Sefer tarafından hazırlanan stranlar üzerinden hazırlanan müzikalin yönetmenliğini ise Rüknettin Gün yaptı.
Kayyum sanata da engel oldu
Oyunun mekan tiyatrosu olarak tasarlanmış olmasından dolayı Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi’nde sahnelenmesi planlanmıştı. Ancak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanması ardından oyun AVM’de gösterildi. Yoğun ilginin gösterildiği oyuna seyirciler yer bulmakta zorluk yaşadı. İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınan DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı oyunu izleyenler arasında yer aldı.
Oyun büyük beğeni aldı
Müzikal form, dans ve anlatıcının kullanıldığı Kürtçe oyunda 60 kişilik bir ekip görev aldı. Gelenek ve kültürel değerlerden beslenerek oluşturulan oyunda Kürtlerin yerel elbiseleri dikkate alınarak dikilen kostümlerin yanında geleneksel müzik eşliğinde modern dans gösterimi yapıldı. Oyunculuk ve anlatının ve stranlar üzerinde odaklandığı oyunda, Mem’i canlandıran Lawje’nin solisti sanatçı Ali Tekbaş ve Zîn’e hayat veren Gülseven Medar’ın seslendirdiği stranlar büyük beğeni aldı. Oyunda Mem û Zîn’in birbirlerini tanıdığı Newroz sahnesi ve Sti ve Tajdin’in evlilik sahnesi ile Beko’nun fesatlıkları ve entrikaları sonucu Mem’in öldüğü final sahnesi herkesi hüzünlendirdi.
Mızraklı: Bu kültür bizim
Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Özcan Ateş, kayyumdan dolayı oyunu Cemil Paşa Konağı’nda yapamadıklarını belirterek bundan sonra kendileri için her yerin sahne olacağını söyledi. Oyundan sonra sahneye davet edilen Mızraklı, oyuncuları tebrik ederek çiçek takdim etti. “Bu kültür bizimdir. Bu dil bizimdir. Bu tiyatro bizimdir” diyen Mızraklı, bu yaşamı sahiplenerek savunmaya devam edeceklerini söyledi.
Oyun 7-8 Eylül tarihlerinde de sahnelenecek.
MA