İstanbul Valiliği, bugün İstiklal Caddesi’nde yapılması planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü ‘güvenlik gerekçesiyle’ 4. kez yasakladı. Onur Haftası Komitesi bir açıklama yaparak, yasağa rağmen yürüyüşü gerçekleştireceklerini duyurdu.
Bir hafta önce başlayan ve çeşitli etkinliklerle devam eden 26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın, bugün saat 18.00’da, Taksim’de gerçekleştirilecek yürüyüşle sonlandırılması planlanıyordu. İstanbul Valiliği LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü, “Oluşabilecek muhtemel olumsuzluklara karşı güvenlik nedeniyle açık alan etkinliklerinin düzenlenmesinin uygun görülmediği” gerekçesiyle yasakladı. Valilik 2015 yılından bu yana LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü her yıl yasaklıyor. Geçtiğimiz yıllarda da polis, yürüyüş için sokağa çıkanlara saldırdı, çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.
‘Yasak nefretin parçası’
İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi’nin yürüyüş başvurusuna yanıt veren Valilik, “…açık alan etkinliklerinin düzenlenmek istendiği İstiklal Caddesi ve Beşiktaş İskele Meydanı 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında belirlenen toplantı ve gösteri yürüyüş alanları içerisinde yer almadığından ve oluşabilecek muhtemel olumsuzluklara karşı güvenlik nedeniyle açık alan etkinliklerinin düzenlenmesinin uygun görülmediği” ni söyledi. Yasak karı üzerine Onur Haftası Komitesi, bir açıklama yaparak, “İstanbul Valiliği son iki yıldır Ramazan’a denk gelmeyen ve bu yıl hiçbir tehdit almamış olan yürüyüşümüzü yasaklayarak gösterdiği gerekçelerin sadece birer bahane olduğunu ve aslında valilik kararının bizlere yöneltilen nefretin bir parçası olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır” dedi.
‘Bu yürüyüş şiddete karşı’
Yürüyüşün planlandığı gibi bugün yapılacağını söyleyen komite, yasağı eleştirdiği açıklamasında şu sözlere yer verdi, “Bu karar her gün kendisine yöneltilmekte olan nefretle yaşamaya çalışan biz LGBTİ+’lar için Onur Yürüyüşü’nün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Evet, Valilik kararında denildiği üzere bir güvenlik sorunumuz vardır fakat bu sorunun sebebi bizzat bunu diyen Valiliğin kendisi ve her yıl en demokratik hakkımız olan yürüyüşümüze saldıran polis güçleridir. Bu yürüyüş tam da Valilik kararının daha da körüklediği şiddete ve ayrımcılığa karşı mücadele etmek için yapılmaktadır. Yirmi altı yıldır olduğu gibi bu yıl da aynı azimle Onurlu Yürüyüşümüzü gerçekleştireceğimizi basına ve kamuoyuna duyururuz.”
Topluluğa göre yasak
On altı yıldır düzenlenen Onur Yürüyüşü, polis saldırıları başlamadan önce, on üç yıl boyunca aralıksız olarak gerçekleştirilmişti. Ramazana denk geldiği gerekçesiyle yasaklanan ve sonraki yıllarda da devam eden yasak kararı İstanbul Valiliği’nce bu yıl da alındı. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 3. Maddesi’nde, “Barışçıl olduğu sürece her türlü toplantı ve yürüyüşü düzenlemek önceden izin alınmaksızın her vatandaşın hakkıdır” denilmesine rağmen, yasak kararları alınmaya devam ediyor. Alınan yasak kararları da etkinlik ve eylem yapan topluluklara göre değişkenlik gösterebiliyor.
Taksim Meydanı’nda festival
İstanbul Valiliği’nin ‘güvenlik’ gerekçesiyle Onur Yürüyüşü’ne yönelik aldığı yasak kararı, Taksim ve İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen etkinlik ve eylemlerle ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi. İstiklal Caddesi’nde neredeyse her gün yapılan birçok eylemin yanı sıra, Beyoğlu Belediyesi’nin şu anda da devam eden, her yıl mayıs ayında başlattığı festival ‘güvenlik’ kaygısı olmadan neredeyse yılın yarısını kapsayacak bir şekilde yapılıyor. Diğer yandan; Galatasaray ve Taksim Meydanı’nda zırhlı araçlarla, onlarca güvenlik görevlisi bulunuyor ve uzun süredir İstiklal Caddesi’nin neredeyse her sokağında ‘güvenlik operasyonu’ adı altında polislerce titiz aramalar uygulanıyor.
Onur Yürüyüşü nedir?
LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün tarihi 1969 yılına dayanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinin Greenwich Village bölgesinde yer alan Stonewall Inn adlı bara 28 Haziran 1969’da bir polis baskını yapıldı ve buna karşı çıkan eşcinseller bir dizi gösteri ve eylem gerçekleştirdi. Yürüyüşün adı kişinin kendi onurundan gelmektedir. İnsanların kendi varoluşundan utanmamasının yansımasıdır.
İSTANBUL