Doğalgaza yüzde 20 zam yapıldı. Paketi 11 TL’nin altında olan sigaralara 60 kuruş ile 1 TL arasında zam yapıldı. Maliye Bakanı Ağbal ise zammı, ‘Nispi vergi, maktu vergi ve asgari maktu vergiden oluşan vergi yapısında nispi verginin ağırlığı azalırken, maktu vergi ve asgari maktu verginin ağırlığı artırılmıştır’ sözleriyle açıkladı
Seçim sonrası zamlar art arda gelmeye başladı. Doğalgaz piyasasında dengeleme gazı fiyatı yüzde 20 zam yapıldı. BOTAŞ’ın 1 Temmuz 2018 tarihinden geçerli olmak üzere doğalgaz satış tarifelerine zam yapacağına yönelik iddiaları doğrulayan bir gelişme yaşandı. Enerji Günlüğü haber portalından Mehmet Kara’nın haberine göre BOTAŞ, dengeleme gazı fiyatlarında geçtiğimiz aya göre yüzde 20’lik bir artış yapıldığını duyurdu. Artış, 1 Temmuz 2018 tarihinde doğalgaz tarifelerine yaklaşık aynı oranda (veya en az 50 TL) zam yapılacağının işareti olarak değerlendiriliyor.
Tütün zammına gizleme
Öte yandan Maliye Bakanı Naci Ağbal, dün çıkan Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile tütün ürünlerinin vergilendirilmesinde politika değişikliğine gittiklerini belirterek, “Bu düzenleme ‘Maliye politikası para politikasına güçlü destek verecektir’ yaklaşımımızın somut adımlarından birini oluşturmaktadır” dedi. Ağbal, “Nispi vergi, maktu vergi ve asgari maktu vergiden oluşan vergi yapısında nispi verginin ağırlığı azalırken, maktu vergi ve asgari maktu verginin ağırlığı artırılmıştır.
Tütün ürünlerinde nispi vergi yüzde 2,25 puan indiri- lirken, maktu vergi ve asgari maktu vergi tutarları 0,96 ila 9,5 kuruş aralığında arttırılmıştır. Vergi yapısında yapılan bu değişiklik, ileriye yönelik fiyat artışı ve enflasyon baskılarını azaltmanın yanı sıra, vergi kaynaklı fiyat artış çarpanının aşağıya gelmesini de sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. Bu açıklama sonrası nispi, maktu ve asgari verginin ne ol- duğu; ve değişikliğin fiyatlara nasıl yansıyacağı merak konusu olurken, Ağbal’ın, “Yapılan düzenlemenin bu yıl bütçesine maliyet etkisi sınırlı olup, tahminlerimize göre 150 milyon lira civarında olacaktır” sözleri, fiyatların artırıldığı şeklinde yorumlandı.
Uzmanlar ne diyor?
Uzmanlar, toplamda tütün ürünlerine zam geleceğini, bu tür açıklamaların amacının bir nevi zammı gizleme amaçlı olduğunu belirtiyorlar. Vergi uzmanı Ozan Bingöl de kişisel Twitter hesabında “Bu geceki Resmî Gazete ile birlikte sigaralarda uygulanan 3 farklı vergi oranından ikisine zam yapılmıştır. Böylece satış fiyatı 11 TL’nin altında olan tüm sigaralarda 60 kuruş ile 1 lira arasında fiyat artışı olacaktır” yorumunda bulundu.
Dengeleme gazı piyasası nedir?
Dengeleme gazı piyasası, kullanıcıların aylık bazda önceden bildirdikleri miktarda doğalgazı tüketemeyeceklerini gördükleri takdirde, bunu tahmininden daha fazla tüketim gerçekleştiren bir başka kullanıcıya satabildiği (ya da tam tersi) pazar olarak biliniyor. Talep ettiğinden fazla tüketen kullanıcı, bu miktarı ihtiyaç fazlası gazı bulunan bir başka oyuncudan alamadığı takdirde, fazladan tükettiği kısım için BOTAŞ’ın belirlediği dengeleme gazı fiyatını ödüyor. Ve bu fiyat, olağan gaz satış tarifelerinden daha yüksek oluyor.
Saman fiyatı buğdayla yarışıyor
Tarım ve Hayvancılık sektöründe dışa bağımlılık her geçen gün artıyor. Maraş’ın Pazarcık ilçesinde hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar, artan saman fiyatlarına tepki gösterdi. Saman ticareti yapan tüccar Hamza Kucur, “Şu an pres balya dediğimiz ince samanın tonunu 500 ila 530 lira arasında alıyoruz, 600 liraya satıyoruz” dedi. Kucur, “Bu gidişle samanın ton fiyatı 700 ila 800 lirayı bulabilir. Bölgemizde buğdayın tonu 950 TL’ye satılıyor, arpa ise 900 lira. Samanın fiyatı arpa ve buğday ile yarışıyor” diye konuştu.
Kart faizleri yükseldi
Merkez Bankası, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarını yükseltti. Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek değişikliğe göre, Türk lirası (TL) cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2,02, TL cinsinden aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,52. Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1,62, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2,12 oldu. 2018’nin 2. çeyreğinde aylık azami akdi faiz oranları şöyleydi: Türk lirası için yüzde 1,84, Yabancı para için yüzde 1,47, Aylık azami gecikme, Türk lirası için yüzde 2,34, Yabancı para için yüzde 1,97.