Eski Orman ve Su İşleri Bakanı olan Veysel Eroğlu, 2016 yılında yaptığı bir açıklamada Ergene Nehri’nin 2017 yılından itibaren temiz akacağını iddia etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Irak’la su işlerini konuşmakla görevlendirilen Eroğlu’nun yalan iddiası bir zamanlar sorumlusu olduğu DSİ raporunda ortaya çıktı. Son 40 yılda 60 metrenin üzerinde seviye düşümü yaşanan havzada sanayinin bir an önce yeraltı suyunu kullanmayı bırakması gerektiğini söyleyen DSİ 11. Bölge Eski Yeraltı Suları Şube Müdürü Osman Can Değer, “Bunun önüne geçilmezse çekilen su kadar yerine su gelmediği için gittikçe statik seviyelerde düşümler olacak” dedi.
Trakya’nın yıllardır bitmeyen sorunu Ergene Havzası’na yapılan incelemede bölgedeki yeraltı su kaynaklarının 10-12 yıl sonra tükeneceği belirtildi. Eski Bakan Veysel Eroğlu, Ergene Nehri’nin temizlenmesi için hazırladıkları 15 maddelik ve 4 milyar liralık eylem planıyla 2017 yılında temiz akacağını ifade ederek, “Ergene kirliliğine baktığımızda yüzde 62’si sanayi atıkları yüzde 35 evsel atıklar. En son Çerkezköy’de 6 Mayıs 2011 yılında eylem planı hazırladık. Ergene Nehri 2017 yılında temiz akacak” diye açıklama yapmıştı. Trakya Platformu Dönem Sözcüsü Av. Bülent Kaçar ise Ergene Nehri’nin hastalık saçmaya devam ettiğini söyleyerek, “Ergene Nehri maalesef halen 4. sınıf en kirli su sınıfında akıyor. Artık Ergene Nehri’nden akan bir su değil, ne olduğu belirsiz bir sıvı” dedi.
Bölgenin en büyük sorunlarından biri haline gelen kaya gazı ve petrolü için yapılan sondajlar her geçen gün artıyor. Ne Trakya Platformu’nun ne de her hangi bir çevreci örgütün adeta kulaklarını tıkadığı bu süreç Trakya’nın tüm sularını kullanmaya hazırlanırken bu gerçek gözlerden ırak tutuluyor. Doğalgaz sondajı adı altında ABD’li ve ortağı bazı şirketlerle delik deşik edilen Trakya’da kaya gazı üretimleride başlamış durumda.
EKOLOJİ SERVİSİ