SANKO Enerji’nin Salihli’de yapmak istediği JES’e karşı yurttaşlar direnmekte kararlı. Sondaj TIR’larını mahalleye sokmayan yurttaşlar, yeni araçların da geleceği bilgisi üzerine nöbete başladı
Manisa’nın Salihli ilçesinin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde Jeotermal Elektrik Santralı (JES) kurmak isteyen SANKO Enerji’nin, 75 bin 874 metrekare büyüklüğündeki alanda 2019 yılı başında adım atmış ancak köylülerce bu girişim geri çevrilmişti. Manisa Valilliği “ÇED gerekli değildir” kararı sonrası yeniden harekete geçen şirket geçtiğimiz günlerde sondaj aletlerini Hacıbektaşlı’ya taşımaya başladığı. Şirket 3 TIR ile birlikte alana geldiğinde direnişe geçen köylüler TIR’ları alana sokmadı.
Şirketin sondaj makineleri olduğu iddia edilen 45 TIR’ın daha alana sokulmak için tekrar geleceğini öğrenen çok sayıda köylü alanda nöbet tutmaya başladı. Jandarma ve polis nöbet tutup direniş gösteren köylülere saldırarak 26’sını gözaltına aldı.
Askerlerden küfür
Yurttaşlar JES inşaatı alanına giden yolun üzerinde ellerinde döviz ve pankartlarla toplandı. İş makinelerinin geçeceği yola üzüm seren yurttaşlar, jeotermalin geçim kaynağı olan tarıma, toprağa, suya ve havaya vereceği zararla iç içe yaşamak istemediklerini dile getirdiler. Çok sayıda jandarma ve polis aracı, TOMA’lar ve robokop giysili jandarmalar bölgeye geldi. Yapılan görüşmelerde halk şirketin çalışmasına izin vermemekte kararlı olduğunu ortaya koyunca jandarma müdahalesi başladı. Coplar ve göz yaşartıcı gazlarla, direnen halka saldıran jandarmaya halk kol kola kenetlenerek karşı koydu. Dakikalarca süren saldırıda aralarında kadın ve çocukların olduğu yurttaşlardan yaralananlar oldu ve 26 kişi gözaltına alındı. Bir jandarma eri, eylem sırasında gözaltına alınan eylemci bir kadının telefonunu aldı ve kadına küfür ederek, “Bir sürü video, fotoğraf çekti, telefonu kıralım” dediği duyuldu.
Hukuksuzluk diz boyu
EGEÇEP Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Berna Babaoğulları yaptığı açıklamada, SANKO Şirketi’nin kaymakamlığa dilekçe vererek işletme alanında güvenliği sağlamalarını ve yurttaşları bölgeden uzaklaştırmalarını istediğini belirterek, “Bizler de kaymakamlığa ve valiliğe dilekçe verdik. SANKO’nun burada yapacağını söylediği ısıtma amaçlı jeotermal sondajına dair hiçbir başvurusunun olmadığını belgeleriyle ortaya koyarak çalışmaların durdurulmasını ve tesislerin mühürlenmesini istedik. Valilik bizim değil SANKO’nun dilekçesini dikkate aldı. Direnişlerine mahalle aralarında devam eden yurttaşların çağrısına yanıt veren birçok yaşam savunucusu Manisa’dan, Turgurlu’dan ve İzmir’den Hacıbektaşlı’ya desteğe gittiler. Gözaltına alınan yurttaşlar daha sonra serbest bırakıldı.
SANKO’nun HES’ten sonra JES sevdası!
AKP iktidarının sermaye için alan açma adımlarından bir olan HES’ler enerji işine giren SANKO son olarak yeni furya olduğu açıkça görülen JES’lere adım attı. Geçmişte Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilinen TUSKON üyesi olan Sanko Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu HES’lerle ilgili sözleriyle hafızalarda yer tutuyor. Konukoğlu yaptığı bir açıklamada, “Şimdi sen tekstilcisin, ne işin var elektrik sektöründe diyeceksiniz. Tekstilde 5., elektrikte 1. kuşağız. Yıllarca barajlar yapılmış biz bakmışız, ama şimdi gözümüz açıldı. Bunu da herkes bilsin” ifadeleri ile kime söylediği belli olmayan tehditler savurmuştu. Karadeniz’de İkizdere Vadisi’nde inşa ettiği HES ile 8 bin 500 metre dere yatağını kurutan şirket bölge için o günlerde alınan SİT kararına yönelik olarak, “SİT kararı döviz kaybıdır” diye belirtmiş ve dağda esen rüzgarı, akarsuları evlere getireceklerini söylemişti. Konukoğlu Antep Organize Sanayi’de işçilerin greve başlamalarına yönelik olarak, “Direnişi bırakıp, işinizin başına dönün. Fabrikaları Hindistan’a ya da Suriye’ye mi götürüp kuralım. O zaman aç kalırsınız” ifadeleri ile işçileri tehdit etmişti. İşçi kadınlar için ayın belli günlerinde izinli sayılmalarına karşı, “Ben işçilerimin aybaşını mı takip edeceğim” diyen SANKO’nun patronu Abdulkadir Konukoğlu, uygulamanın değişmemesi halinde 4 bin kadın işçinin işine son vereceğini söylemişti
EKOLOJİ SERVİSİ