“Demokratik Anayasa” kapsamında CİSST’e yapılan ziyarette konuşan HDP’li Saruhan Oluç, Anayasa’da değişiklik talep ettiklerini ve bu kapsamda toplumsal muhalefetle siyasi partilerin buluşmasını önemsediklerini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Demokratik Anayasa”, “Yargı Paketi” ve “Demokrasi İttifakı” kapsamında yaptığı görüşmeler devam ediyor. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç’un başkanlığında oluşan bir heyet Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne (CİSST) ziyarette bulundu.
İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan dernek binasına gelen HDP’li heyet, dernek üyeleriyle görüştü.
‘Buluşmaları önemsiyoruz’
Görüşmede konuşan Oluç, önümüzdeki süreçte anayasanın bazı maddelerinde değişikliklerin olabileceğini ve yapılacak değişiklikleri önemsediklerini söyledi. İktidar partisinin anayasa değişikliğine yanaşmadığını ifade eden Oluç, “Adil Yargılama, infaz yasasındaki eşitsizlikler, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında TMK’de değişiklik azami talebimizdir. TMK AB standartlarına uygun hale getirilmelidir. Çok sayıda arkadaşımız propaganda maddesinden yargılanıyor. Buna bağlı olarak da anayasada da değişiklik talep ediyoruz. Meclis’te herhangi bir sonuç alınamasa da toplumsal muhalefetle siyasi partilerin buluşmasını önemsiyoruz” diye belirtti.
‘Toplumsal muhalefet eziliyor’
İnfaz yasasında büyük bir eşitsizliğin olduğunu belirten Oluç, “TMK kapsamında toplumsal muhalefet eziliyor. Arkadaşlarımız fazladan cezaevinde kalıyor. İnfaz yasasındaki düzenlemeyi ele almak bizim için önemli. Bu 5 bin civarındaki insanı ilgilendiriyor. Bizler bu konuda sizlerle çalışmalar yürütebiliriz. Sizi de ilgilendiren bir konu bu aslında. Meclis çalışmaları, araştırma ve soru önergeleri, bilgi alma konusunda ortak çalışma yürütülebiliriz” dedi.
Yargı reformunun AKP’nin isteğiyle gündeme gelmediğini söyleyen Oluç, “Hükümet, AB müzakerelerinde yargı faslının açılmasını istiyorlar. Vergi muafiyetinin sağlanması için bazı maddelerin değişmesi gerekiyor. TMK bunlardan bir tanesi. Hükümet ağırlıklı olarak Avrupa ile ilişkiler için yargı reformuna yöneliyor” ifadesinde bulundu.
Yapılan görüşmenin ardından HDP heyeti öğleden sonra Göç Araştırmalar Derneği ve Hayvan Hakları Federasyonu’nu (HAYTAP) ziyaret ederek taleplerini iletecek.