Memur-Sen ve Hükümet arasında uzlaşma çıkmamasının ardından Hakem Heyeti’ne yapılan başvuruda ‘tutanak’ krizi yaşandı. Hükûmet, Hakem Heyeti’ne gönderdiği tutanağa uzlaşılan maddeleri eklemeyince, Memur-Sen imzalamadı
Milyonlarca memuru ve memur emeklisini ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde konfederasyonlar ve hükümet arasında uzlaşma sağlanamamasının ardından bu kez de ‘tutanak’ krizi ortaya çıktı. Hükûmet ve memur sendikaları arasında 20 gün boyunca süren müzakereler sonunda uzlaşma çıkmayınca Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’ne başvuru aşamasına gelinmişti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından tutulan uyuşmazlık tutanağında uzlaşılan maddelere yer verilmedi. Bunun üzerine Memur-Sen, yeni bir tutanak hazırlayarak Hakem Heyeti’ne gönderdi. Hakem Heyeti’nin hangi tutanağı esas alacağı ise merak konusu.
Memur-Sen imzalamadı
Hükûmet ve memur sendikaları arasında yapılan 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos tarihinde başlayarak 20 Ağustos itibarı ile sona erdi. Kamu İşveren Heyeti memura 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için yüzde 3+3’ten yukarı zam vermeyince masadan uzlaşma çıkmadı. Masada yetkili olan Memur-Sen Konfederasyonu, uyuşmazlık tutanağına imza atmayarak yeni bir uyuşmazlık tutanağı hazırladı. Tutanağa 20 gün boyunca hükümet ile yapılan müzakerelerde anlaşmaya varılan maddeler eklenerek Hakem Heyeti’ne gönderildi. Normalde her iki tarafın imzası alınarak Hakem Heyeti’ne yollanan uyuşmazlık tutanağını iki taraf da ayrı ayrı gönderdi. Gözler ise Hakem Heyeti’ne çevrildi.
Memur-Sen resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Hükümetin Memur-Sen’in hiçbir konuda uzlaşmaya yanaşmadığı izlenimini vermek istediğine işaret etti. Paylaşımda, “İstenilen Şu: 20 Gün Konuştuk Anlaşamadık, Müzakere Ettik Uzlaşamadık. Buna Kim İnanır? Hiçbir Konuda Anlaşamadığımıza Kimseyi İnandıramazsınız!” ifadelerini kullandı. Öte yandan Memur Sen “Emeğe Kıymet, Adalete Davet” temasıyla 81 ilde basın açıklaması düzenleme kararı aldı.
EKONOMİ SERVİSİ