ABD’nin 2018 İnsan Ticareti Raporu’nda Türkiye’nin, zorla çalıştırmaya maruz kalan kadın, erkek ve çocuklar için transit ülke olduğu kaydedildi
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 2018 İnsan Ticareti Raporu’nu açıkladı. Rapor, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Başkan Donald Trump’ın kızı ve danışmanı Ivanka Trump tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Her ülkenin ayrı ayrı değerlendirildiği raporda, ülkelerin insan ticaretiyle mücadele konusundaki çabaları temelinde dört kategoriye ayrıldı.
Türkiye, önceki yıllarda olduğu gibi en üst grubun bir altında, ikinci grupta yer aldı. Raporda, bu gruba dahil edilen ülkelerin, “İnsan ticaretini önlemede asgari standartları tam olarak karşılamadıkları” kaydedildi. Raporda, hükümetin daha fazla sayıda insan ticareti mağdurunu tespit ettiği ve onlara yardım sağladığı belirtildi. Geçen yılki raporda, tespit edilen insan ticareti mağdurlarının sayısı 181 iken, son raporda bu sayı 303’e çıktı. WOA haber sitesinin yer verdiği raporda, ayrıca hükümetin, mağdur merkezli adli kovuşturmaları geliştiren çok sayıda düzenlemeyi hayata geçirdiği ve insan ticaretiyle mücadelede ana kuruluş olan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün personel sayısını yükselttiği de belirtildi.
Raporda sivil toplum kuruluşlarının yetersizliğine dikkat çekilerek, STK’lerin bu alanda giderek azalan rolünün, mağdurların tespiti ve özel bakımını sekteye uğrattığı yönündeki iddia ve eleştirilere işaret edildi. Rapor, son beş yıl içindeki raporlarda da belirtildiği gibi, Türkiye’nin, ‘fuhuş’ ticareti ve zorla çalıştırmaya maruz kalan kadın, erkek ve çocuklar için varış, transit ülke, daha düşük bir seviyede de kaynak ülke olduğu kaydedildi. Türkiye’deki insan ticareti mağdurlarının büyük kısmının Orta ve Güney Asya, Doğu Avrupa, Suriye, Endonezya ve Fas’tan geldiği belirtildi. 2017’de tespit edilen 303 insan ticareti mağduru içerisindeki en büyük grubun Suriyeli mültecilerden oluştuğu ifade edildi.
‘Çocuklar kurban ediliyor’
Raporda, Türkiye’nin yüksek sayıda mülteci nüfusuna sahip olduğu ve bu göçmenlerin insan ticaretine karşı giderek daha korunmasız hale geldiklerine dikkat çekildi. Rapor hazırlandığı sırada ülkede tahmini 3,5 milyon yerlerinden edilmiş Suriyeli, 145 bin Afgan ve 140 bin Iraklı bulunduğu kaydedildi. Mülteci çocukların sokak dilenciliği yaptıkları, ayrıca tarımda, tekstil fabrikalarında, pazarlarda, dükkanlarda ve diğer işyerlerinde, zaman zaman ailelerinin geçimini tek başına sağladıkları belirtildi. Bu çocukların bazılarının zorla ve olumsuz koşullarda çalıştırıldıkları da kaydedildi. Kız çocuklarının da ‘fuhuş’ şebekelerinin kurbanı olduğu, bazılarının evlenmeye zorlanarak hizmetçilik ya da ‘fuhuş’ yaptırıldığı yönünde haberlerin bulunduğu da ifade edildi.
‘İki yüzlülük’
Öte yandan, rapordaki tespitin, Trump yönetimini “iki yüzlülük” suçlamalarına açık hale getirdiği yorumları yapılıyor. Trump yönetiminin göçmenlik konusundaki “sıfır tolerans” politikası nedeniyle, 2 binin üzerinde göçmen çocuk ailelerinden koparılmış, büyük infial uyandırmıştı.
WASHINGTON