Yerel yönetimlerin erkeklerin hakimiyet alanlarına dönüştürülmeye çalışıldığına dikkat çeken Mor
Dayanışma’dan Pelin Songül Çiçek, özellikle de belediyelerde kadın temsiliyeti istediklerini söyledi
31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre, 81 ilin sadece dördünde kadın belediye başkanı seçildi. 31 Mart yerel seçimlerinde 652 kadın adaydan toplamda 43 kadın seçilirken, eşit temsiliyeti her alanda hayata geçiren HDP en fazla kadının seçildiği parti oldu. Yerel yönetimlerde kadın temsilinin güçlenmesi ve kadınların kent yönetimine aktif katılımını sağlayacak eşbaşkanlık gibi politikaları geliştiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) belediyelerine yeniden kayyum atandı. Kadınlar da Diyarbakır, Van, Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına karşı tepkilerini dile getiriyor.
‘Mevcut sistemin yansıması’
Yerel yönetimlerin kadın kimliğine, emeğine, bedenine saldırı alanlarına dönüştürülmeye çalışıldığını belirten Mor Dayanışma üyesi Pelin Songül Çiçek, “Çünkü yerel yönetimler giyinmemizden, barınmamıza, eğitimimizden, ulaşımımıza kadar hayatımızın her bir alanını birebir etkileyen ve dokunan işleve sahip. Mor Dayanışma olarak kampanyalarımızı tam da bu açıdan başlattık. Çünkü yaşam alanlarımızın kendisinde kadına yönelik çokça baskı ve şiddetin, çocuğa yönelik istismarın arttığı bir sürecin içindeyiz” ifadelerini kullandı.
Talepler ve kadın temsiliyeti
Yerel yönetimlerden birçok taleplerinin olduğunu belirten Çiçek, söz konusu taleplerinin gerçekleşmesi için kadın temsiliyetinin önemli olduğunun altını çizdi. Pelin, yerel yönetimlere ilişkin taleplerini şu şekilde dile getirdi: “Bizlerin yerel yönetimlerden beklentileri arasında kreşler önemli bir yere sahip. Kadın dayanışma merkezleri ya da kadın sığınma merkezleri çok az. Koşulları çok kötü ve yeterli değil. En önemlisi ise merkezlerde kalan kadınlara ‘oy hakkı’ sağlanması. Şiddet artıyor tersinden de kadınların isyanı artıyor. Bu isyanın örgütleneceği ve bilince çıkarılabileceği yerlere ihtiyaç var. Bunu sağlamak ise aslında Kadın Dayanışma Merkezleri’nden geçiyor. Kadınların buralarda ücretsiz hukuk, psikoloji, toplumsal cinsiyet çalışmaları ve danışmanlıktan faydalanmaları sağlanacaktır.
Yine şiddet önleme merkezlerinin kolay ulaşılabilir ve aktif çalışıyor olabilmesi çok önemli. Eşitlik birimlerinin kurulup, şehre aktif çalışmalarda bulunmasını istiyoruz. En önemli talebimiz ise yerellerde ve yerellerdeki bu çalışmalarda kadınların karar mekanizması olması ve daha fazla kadın meclis üyesinin, aza kadınların, kadın belediye başkanlarının ve muhtarların seçilmesi. Belirttiğimiz çalışmaların bir bütün olarak gerçekleşmesi ise elbette ki kadın temsiliyetinin sağlanması ve artmasıyla mümkün olacaktır.”
Gülistan Azak/Adana-Jinnews
ADANA