AB üyeleri sorunun çözümünde zar zor sağlandı. İtalya’nın blokajı gönüllülük ilkesi ile aşılabildi. İsteyen mülteci kabul kampı oluşturacak. Türkiye’ye beklenen 3 milyar euroluk 2. yardım dilimi de kontrollü olarak onaylandı
Avrupa Birliği (AB), Berlin hükümet ortakları arasında baş gösteren ve giderek Avrupa Ülkeleri arasında kamplaşmaya yol açan mültecilik krizini çözüme kavuşturmak için toplandı. Brüksel’de iki gün süren liderler zirvesinde anlaşma zar zor gerçekleşti. 10 saatlik görüşmenin ardından göç krizinin yönetimi konusunda hazırlanan ortak açıklama, İtalya’nın imza engeline takıldı. Kriz ‘gönüllülük esası’ ile aşıldı. Buna göre AB ülkelerinden isteyenler gelen göçmenler için ülkelerinde merkezler açacak ve bu merkezler üye ülkelerce gönüllü olarak kurulacak.
İtalya: Sonra karar vereceğiz
Euronews’in haberine göre, göçmen krizinin çözümüne ilişkin güvenceler talep etmiş olan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ülkede göçmen merkezleri açıp açmamaya daha sonra karar vereceğini bildirdi.
Sorun devam ediyor
Conte’nin ardından bir açıklama da Alman Şansolyesi Angela Merkel’den geldi. Merkel, göç konusunda uzlaşmaya varılan metnin ‘pozitif’ olduğunu ancak konu üzerinde ayrışmalar olmaya devam ettiğini şu sözlerle belirtti. Angela Merkel, “AB için en zorlu konulardan biri olan göç meselesi üzerinde yoğun tartışmaların ardından ortak bir metinde uzlaşabilmemiz iyi bir gelişme. Elbette fikir ayrılıklarımız konusunda önünümzde almamız gereken daha epey bir yol var” dedi.
Türkiye’ye yardıma kısmi onay
Öte yandan zirvede Merkel’in önerisi çerçevesinde Türkiye’nin uzun süredir beklediği haber geldi. Göçmenler için Türkiye’ye taahhüt edilen toplam 6 milyar euroluk yardım paketinin ikinci 3 milyarlık kısmı zirvede onaylandı. Ancak bu yardım da kontrollü olarak verilecek. Karara göre, ilk 3 milyarlık kısmında olduğu gibi bu para da Türkiye’ye hemen tek seferde verilmeyecek ve ilgili projeler çerçevesinde peyder pey verilecek. Fonlar, Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanacak.
Fonların Türkiye’ye akışı yavaş
3 milyar euroluk ilk yardım paketi, 29 Kasım 2015’te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi’nde oluşturulmuş ve 2017 sonuna kadar Türkiye’ye aktarılması taahhüt edilmişti. Daha sonraki bir zirvede de bütçenin bitmesi durumunda 2018 sonuna kadar 3 milyar euroluk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı. Aralık 2017 itibarı ile bu 3 milyar euroluk paranın tamamı toplam 72 projeye ayrıldı ancak Haziran 2018 itibarı ile henüz 1 milyar 940 milyon eurosu Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarına aktarılarak kullanıldı. Yani ilk üç milyarlık paketin tamamı kâğıt üzerinde onaylı olsa da henüz Türkiye’ye gelmiş değil.
Dış Haberler