DİSK/Genel-İş’in 17. Genel Kurulu 23 Ağustos’ta başladı. Ankara’da “Halk İçin Demokrasiyi Türkiye İşçi Sınıfı Kuracak” sloganı ile yapılan Genel Kurula DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK’e bağlı sendikaların genel başkanları, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve bağlı sendikaların genel başkanları, Meclis Başkanvekili Levent Gök, CHP Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Veli Ağbaba, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda konuk katıldı. Kurul başlamadan önce “Küresel Ekonomi ve Siyaset Bağlamında Sendikal Haklar ve Kamu Hizmetlerinin Geleceği” başlıklı panel düzenlendi. Avrupa Kamu Hizmeti Sendikaları Federasyonu (EPSU) Genel Sekreteri Jan Willem Goudriaan, Uluslararası Kamu Hizmetleri Federasyonu (PSI) Genel Sekreteri Rosa Pavanelli, Kocaeli Üniversitesinden Doç. Dr. Aziz Çelik’in konuşmalarının ardından başlayan Genel Kurul’da HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin Belediyelerine atanan kayyumlara yönelik tepkiler ve ‘demokratik yeni anayasa’ vurgusu ön plana çıktı.
‘Tek adam ülkeyi yönetemedi’
Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan, DİSK Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Cumhurbaşkanlığı sisteminin bir yılını doldurduğunu hatırlatarak, “Ülkenin tek adam tarafından yönetilemedi görüldü” dedi. Taşeron sistemine de değinen Çalışkan, “Belediyelerde temel istihdam biçimi ‘belediye şirket işçiliği’ oldu. 2015 yılında belediye şirketlerinde çalışan işçi sayısı 81 bin iken 2018 yılının ilk üç ayında 454 bine ulaştı. Belediyeler kâr kurumları değildir” sözlerini ifade etti. Çalışkan şöyle konuştu: “Emek otoriter rejim altında baskı altına alındıkça demokrasi geriliyor, demokrasi geriledikçe emek baskı altına alınıyor. Bu kısır döngüyü kıracak olan ise yine işçi sınıfıdır. İşte bu yüzden çizgimiz, mücadelemiz emek mücadelesi ve demokrasi mücadelesidir.”
‘Kürt sorunu için yeni anayasa’
Çalışkan Kürt sorununun kanayan bir yara olduğunu belirtti ve bu sorunu “demokratik ölçüler içinde, barışçı metotlarla çözmeyi hedefleyen; bütün demokratik, katılımcı ve paylaşımcı değerleri gözeten, emek eksenli yeni bir anayasa, mutabakatla hazırlanıp toplumumuzun onayına fazla gecikmeden sunulmalıdır” dedi.
‘Kayyum demokrasiye darbedir’
Çalışkan’ın ardından sözü alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da HDP’li üç belediyeye kayyum atanmasına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Diyarbakır Mardin ve Van’da seçilmiş başkanların yerine kayyum atanması demokrasiye açık bir darbedir.” Grev hakkına da vurgu yapan Çerkezoğlu, “Kamu idarelerinde ve belediyelerde tüm taşeron çalışmayı ortadan kaldırana kadar mücadeleye devam edeceğiz, bir ülkede emek bu kadar açık bir şekilde sömürülüyorsa doğa da sömürülür. Bunlar aynı sermaye zihniyetidir” dedi.
‘Suriye’deki tokadın yansıması’
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise, “Kamu emekçileri olarak emeğimize işimize demokrasiye yönelik saldırılara karşı ortak mücadele edeceğiz” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, belediyelere kayyum atanmasının halkın iradesine yönelik bir darbe olduğunu ifade ederken, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, üç belediyeye kayyum atanmasına tepki göstererek “Türkiye’nin neresinde olursa olsun demokrasi mücadelesini büyütmek hepimizin boynunun borcudur” vurgusu yaptı. Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, siyasal rejimin tek adam rejimi olarak düzenlendiği ve ekonomik krizin etkilerinin derinleştiği bir dönemden geçildiğini söyledi. İktidarın HDP’li belediyelere kayyum atamasını eleştiren Gürkan, “Suriye’de yenilen tokadın içerideki yansıması ve Kürt sorununa geleneksel savaşçı yaklaşımın bir yansımasıdır” dedi.
Kayyumlara karşı pankart
Genel Kurul’un ikinci günü ise, HDP’li belediyelere atanan kayyumlara tepkiler ile başladı. “Halkın seçtiği belediye başkanına dokunma” pankartının açıldığı kurulda sloganlarla kayyumlara tepki gösterildi. Bugün son bulacak Genel Kurul’un ikinci günü delegelerin konuşmaları ile sürdü.
ANKARA