Boşandığı erkek tarafından katledilen Emine Bulut’un ‘Ben ölmek istemiyorum’ dediği anlar kadın cinayetlerini tekrar Türkiye gündemine getirdi. Bulut’un katledilmesine yönelik sosyal medyada tepkiler büyürken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise harekete geçti
Kırıkkale’de Fedai Baran’ın eski eşi Emine Bulut öldürmesi tüm Türkiye’de gündem oldu. Bulut’un öldürülmesine çok sayıda kişi tepki gösterirken sosyal medyada da #EmineBulut ve #Ölmekİstemiyorum etiketleri açıldı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaparak Emine Bulut’un kızının bakanlığın psikologlarının gözetiminde olduğu belirtildi.
‘Tüm Türkiye izledi’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen ise, “Emine Bulut cinayeti bir kadın cinayetidir. Ölmek istemeyen bir kadının feryadını, hayatı boyunca o anları unutmayacak çocuğun yalvarışını tüm Türkiye izledi. Bu feryat, bu çığlık sadece Temmuz ayında öldürülen 31 kadının çığlığıydı. Emine Bulut cinayetini izlerken kadının boşanma hakkına engel olmaya çalışanları, kadın cinayetleri abartılıyor diyenleri, kadın cinayetlerini azaltan sözleşme ve kanunları ortadan kaldırmak isteyenleri aklınıza getirin. Cinayetlerle gerçekten mücadele etmek istiyorsak kadına karşı her türlü ayrımcılığı sonlandırmak; kadının boşanma hakkını, kadın özgürlüğünü savunmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
2018’de 440 kadın erkekler tarafından öldürüldü
Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformu verilerine göre 2018 yılında 440 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Kadınların 105’i kendi hayatına dair karar almak, 16’sı boşanmak istediği için öldürüldü. 131 şüpheli ölüm ve 134 tespit edilemeyen kadın cinayeti gerçekleşti.
Bu yılın temmuz ayında ise 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Bunlardan beşi şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 16 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi. İkisi boşanmak, dördü ayrılmak ve dördü de başka konularda kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na göre kadına yönelik şiddette en büyük çözüm olan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı Koruma Kanunu etkin uygulanmıyor. Kanun, şiddete uğrayan kadını korumak için saldırgana en az bir ay uzaklaştırma kararı çıkartılması, kadına barınak sağlanması ve yeni kimlik verilmesi gibi birçok düzenleme içeriyor.
HABER MERKEZİ