Meclis’in yeni dönemdeki kadın temsiliyetini ‘vahim’ olarak değerlendiren Ka.Der, özellikle de CHP’nin oranlarına değinerek, ‘Yüzde 30 kadın kotası olan bir partinin bu sonuçlarını kabul etmiyoruz’ dedi
Seçimlerin ardından, Meclis’teki kadın milletvekili sayısının oldukça düşük olması, kadınların siyasetteki temsil hakkının yeniden tartışılmasına neden oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre, Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) 25, Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) 18, AKP’den 52, Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) 5 ve İyi Parti’den 3 kadın Meclis’e milletvekili olarak girdi. Ancak bu oran, siyasi partilerin tüzüklerinde belirttiği oranların çok daha altında kaldı. Kadın Adayları Destekleme Derneği (Ka.Der) Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, son seçimlerdeki kadın temsiliyetini “vahim” olarak değerlendirerek, siyasi partilerin kamuoyuna bir açıklama yapması gerektiğini söyledi.
Kadın oranı düşüyor
Durumu anlamak için partilerin aday adaylığı dönemindeki oranlara bakılması gerektiğini ifade eden Nuray Karaoğlu, siyasi parti temelinde tek tek hazırladıkları istatistikleri paylaştı. Bütün partilerin kadın milletvekili oranlarını eleştiren Karaoğlu, özellikle CHP’deki oranlara değinerek, “CHP’de Meclis’e giren 146 kişiden 18’i kadın. Bu da yüzde 12.3 anlamına geliyor. CHP yüzde 30 kadın kotası uygulayan bir parti. Bu oranı kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi.
CHP’nin cinsiyet kotası
CHP, 2012 yılında kadınların mücadelesi sonucu tüzüğüne yüzde 33 cinsiyet kotası getirmişti. Fakat, cinsiyet kotası getirilmesi CHP’nin 7 Haziran 2015 seçim adaylıklarına pek yansımadı, 40 kadın aday seçilebilecek yerlerden olmak üzere, toplamda 103 kadın aday gösterilmişti. 7 Haziran seçimlerinde Meclis’e 21 kadın milletvekili sokabilen CHP, hemen ardından aynı yılın Kasım ayında yapılan seçimlerde de meclise yine 21 kadın milletvekili alabildi.
Kota bile uygulanmıyor
CHP, tüzüğüne yüzde 33 oranında cinsiyet kotası eklemeden hemen önceki 2011 seçimlerinde Meclis’e 19 kadın milletvekili sokmuştu. 2011’deki kadın aday sayısı 105 (%19) iken, 4 yıl sonra daha da artması beklenirken 7 Haziran’da 103’te (% 18.7) kalmış, hemen ardından 1 Kasım seçimleri için gösterdiği kadın aday sayısı ise, 125 (%22.7) olmuştu.
‘Meclis daha da erkekleşti’
Türkiye’nin çok önemli bir sürece girdiğini kaydeden Nuray Karaoğlu, şimdiye kadar hiç alışkın olunmayan yeni bir sisteme geçildiğini hatırlattı. “Ka.Der olarak Meclis’in erkekleşeceği konusunda uyarı yapmıştık” diyen Karaoğlu, kadın milletvekili sayısına bakıldığında tablonun ne kadar “vahim” olduğunun ortaya çıktığını belirtti. 27.Dönem Meclisi’nin bu yönü ile 26. Dönem’den çok farklı olmayacağını ve partilerin aday belirleme komitelerine bakıldığında da kadınlar açısından eşitsizliğin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayan Karaoğlu, “Bölgelerdeki sıralamalara bakıldığında belli bir bilince göre konumlandırılan kadınların seçildiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ