İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır,Mardin veVan’akayyumatandı.Mardin Büyükşehir Belediyesi’neatanan kayyumValiMustafaYaman’ın ilkişi, 2016’dakikayyumların yaptığıgibikadın çalışmalarını durdurmak oldu
İ çişleri Bakanlığı tarafından alınan kararla kayyum atanan üç büyükşehirden biri olan Mardin Belediyesi’nde kayyum Vali Mustafa Yaman, ilk iş olarak kadın kurumuna yöneldi. Kadın Politikalar Müdürlüğü’ne erkek müdür görevlendiren kayyum Yaman’ın, kurumda çalışan kadın çalışanların yarısının işine de son verdiği belirtildi.
İşlerine son verildi!
Öte yandan Burak Tuzlu adında kayyum çalışanının sabah saatlerinde gittiği kurumda, “Ben başkanım istediğimi yaparım” diyerek kurumda çalışan kadın çalışanlara, “Evinize gidin bir daha da kuruma gelmeyin” dediği, işten çıkarılan kadın çalışanların da fotoğraflarını çekerek, “Bakin sizi çıkardık ama şiddet uygulamadık. Bu da elimizde kanıt olarak kalsın” söylemlerinde bulunduğu ifade edildi.
‘Artık başkan benim!’
Yerine erkek müdür atanan Kadın Politikaları Daire Başkanı Gülizar İpek, “Kayyum yine ilk önce kadın çalışmalarına saldırdı. Biz bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Çalışanlara hem mobbing uygulandı hem de kabul edilemez bir tavırla işten çıkarıldılar. Akla mantığa uymaz bu. Çalışanların yarısının işine gerekçesiz bir şekilde son verilmiş. Sadece kadın kurumunda değil, gençlikte de aynı uygulama yapılmış. Kadın kurumuna gelen erkek, ‘artık başkan benim’ demiş. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bunlara karşı da sonuna kadar direneceğiz” dedi.
Toplu iş sözleşmesi imzalanmıştı
20 Temmuz 2019’da Van Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Bel-Sen arasında toplu iş sözleşmesi imzalanmıştı. “Van Büyükşehir Belediyesi yönetimi ile Tüm Bel-Sen üyesi emekçiler, verdikleri hizmetlerde ekolojik dengeyi korumayı esas alır ve bunu bozmaya dönük girişimleri ortaklaşa bir şekilde engellemeye çalışır” maddesinin de yer aldığı sözleşmede, belediyeye alınacak çalışanların yüzde 50’sinin kadın olması maddesi eklenmişti. TİS’te yer alan maddelerden en önemlileri şu şekilde: “Eşine şiddet uygulayan çalışanların haklarının kendisinden alınıp eşine verilecek. Çocuk sahibi olan çalışanlar için ücretsiz kreş hakkı sağlanacak. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlar izinli sayılacak.
Kazanımlar yerle bir edilmişti
- Geçtiğimiz yerel seçimlerin ardından birçok ile atanan kayyumlar, kadınların hayatını karartan pek çok uygulamaya imza atmıştı. İşte kadınların kayyumlar nedeniyle kaybettikleri:
- 11 Eylül 2016’dan sonra 86 DBP’li belediyeye kayyum atanmış, 34 kadın belediye eşbaşkanı tutuklanmıştı.
- Kayyum atanan illerde bulunan 52 kadın kurumunun faaliyetleri durduruldu, Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, kadın müdürlükleri ve kadın sığınakları kapatıldı.
- Kapatılan kurumların tüm olanakları Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın Başkan Yardımcılığını yürüttüğü Kadın ve Demokrasi Derneği’ne (KADEM) ve iktidara yakınlığıyla bilinen çeşitli kadın derneklerine devredildi.
- Bu merkezlerde kadın çalışmaları yürüten kadınların yüzde 80’i işsiz bırakıldı, işten atılmayanlar ilgisiz ve uzak birimlere sürüldü.
- Belediyelerin farklı birimlerindeki kadın çalışanlara şiddet arttı ve buna karşı çıkan kadın çalışanlar işten çıkarılma ile tehdit edildi.
- Kayyum atanan Akdeniz Belediyesindeki sığınmaevi piknik alanına çevrildi, İŞTAR Kadın Danışma Merkezi kapatıldı, Kadın Emeğini Değerlendirme Pazarına el konuldu.
- Van Büyükşehir Belediyesine bağlı “Alo Şiddet Hattı” yok edildi. Muradiye Belediyesi’nin kreş, klinik ve kadın aşevi çalışmaları durduruldu.
- Diyarbakır Silvan Belediyesi Meya Kadın Merkezi “aile destek merkezine” dönüştürüldü. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Kız Öğrenci Yurdu polis misafirhanesine çevrildi.
- Batman’da kadın spor kompleksi kapatıldı.
- Mardin Belediyesine atanan kayyum tarafından göreve getirilen Kent A.Ş. müdürü hakkında, kadın çalışanlara cinsel taciz ve fuhuş karşılığı iş vaadi suçlamasıyla dava açıldı.
MARDİN