Endonezya genelinde plastik atımını azaltmak, toplu taşımayı daha fazla kullanmaya teşvik etmek amacıyla yetkililer yeni bir sistem geliştiriyor. Bir saatlik bir otobüs yolculuğu üç büyük plastik şişe, beş orta boy şişe ya da on plastik bardak ile yapılabiliyor. Kent sakinlerinden Fransisca Nugrahepi, “Çok zekice bir çözüm. Plastik çöpü atmak yerine insanlar topluyor ve yolculuk yapıyor” değerlendirmesinde bulundu. Kentte yaşayan 16 bin kişi her hafta plastik çöpleri bilet olarak kullanarak yolculuk yapıyor. Böylece hem çevre kirlenmesinin önüne geçilebiliyor hem de insanlar bedava olarak toplu taşımayı kullanabiliyor.
Surabaya toplu taşıma sorumlularından Franki Yuanus, bu plan ile sadece plastik artıkların azaltılmadığı, aynı zamanda insanların toplu taşımayı kullanmaya teşvik edildiğini dile getirdi. Bu kararın halk tarafından çok olumlu karşılandığını da vurgulayan Yuanus, “Plastik ile ödeme halkı çok memnun etti, çünkü insanlar plastik çöpleri ne yapacağını bilemiyor” dedi. 44 yaşındaki muhasebeci Nurhayati Anwar ise insanların bu uygulama ile plastik şişe ve bardakları farklı ele aldığını da sözlerine ekledi. Şu anda insanların iş yerlerinde plastik şişe ve bardakları atmak yerine topladığını da belirtti.
17 bin adadan oluşan Endoneza, 2025 yılına kadar plastik çöpleri yüzde 70 oranında azaltmayı hedefliyor. Denizlerle ilgilenen bir vakıf olan Ellen MacArthur Vakfı, 2016 yılında yayınladığı bir raporda dünyadaki denizlerde 2050 yılına kadar plastik çöp sayısının balık sayısından daha fazla olacağına dikkat çekmişti.
CAKARTA