HDP mitingine bombalı saldırı düzenleyen IŞİD’li Orhan Gönder’i araması olmasına rağmen serbest bırakan polislerden H.Y.’ye verilen ‘kademe durdurma’ cezası bozuldu.
Diyarbakır’da, HDP’nin 5 Haziran 2015’te İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge yönelik gerçekleştirilen ve 4 kişinin yaşamını yitirmesi, 414 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan çifte bombalı saldırıyla ilgili polisler hakkında yürütülen disiplin soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Haklarında soruşturma izni verilen 5’i emniyet müdürü, toplam 14 polis hakkında başlatılan idari soruşturmayı tamamlayarak rapor hazırlayan müfettişler, polislerin görevlerinin gereklerini yerine getirmekte “ihmalkar” davranmaları sonucunda bombalı saldırının önlenmediğini kaydetti.
Müfettişler, bombalı saldırıdan önce 2 Haziran’ı 3 Haziran’a bağlayan gece Orhan Gönder’in yanındaki patlayıcılarla birlikte Diyarbakır’da konakladığı otelin kapısını çalan H.Y., A.T. ve H.Y. isimli polislerin, yoklama kaçağı ve “terör nitelikli kayıp şahıs” olarak aranan Gönder’in kimlik bilgilerini KİHBİ üzerinden sorgulamadıklarını tespit etti. Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulu, bu müfettiş raporu doğrultusunda 2016 yılında, ihmalleri tespit edilen 14 polise sadece 4 aydan 2 yıla kadar değişen “kademe durdurma” ve 4’te bir maaş kesme cezası verdi. Orhan Gönder’in kimlik bilgileriyle KİHBİ sistemi üzerinden sorgusunu yapmayarak sadece yoklama kaçağı olduğuna ilişkin işlem yapan 3 polis arasında yer alan polis H.Y. ise, bu karar sonrası Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü’nün 13. maddesi uyarınca kendisine verilen 24 ay süreli kademe durdurma cezasının iptali için Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.
EGM: Polis görevi savsakladı
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) dava kapsamında mahkemeye gönderdiği savunmada, Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme (GİYKİMBİL) Sistemi Diyarbakır’daki otele 2 Haziran günü giriş yapan IŞİD’li Orhan Gönder’in yoklama kaçağı- bakaya olarak Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Aranan Şahıslar Amirliği ekranına düştüğü hatırlatıldı. EGM, yoklama kaçağı olarak ekrana düşen Gönder’in harici olarak KİHBİ sistemi üzerinden sorgulanması gerektiği halde sorgulanmadığı bu nedenle davacı polisin “görevini yerine getirmede kusurlu olduğu, görevini savsakladığı, bu nedenle işlemin hukuka uygun olduğunu” kaydetti. Savunmaların ardında kararının açıklayan Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi, Orhan Gönder’i serbest bırakan polis H.Y.’ye verilen 24 ay süreli kademe durdurma cezasını hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle kaldırdı. Mahkeme kararın gerekçesinde polise “yoklama kaçağı olan kişilerin ayrıca harici olarak KİHBİ sisteminden de sorgulanması gerektiğine dair sözlü veya yazılı bir emir genelge tebliğ edilmediği” yönünde görüş bildirdi.
Karar kesinleşti
Bunun üzerine EGM avukatları, yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği karara karşı Antep Bölge İdare Mahkemesi 3’üncü İdari Dava Dairesi’ne istinaf talebinde bulundu. Talebi inceleyen 3’üncü İdari Dava Dairesi, kararın hukuka ve usule uygun olduğu, kararın kaldırılmasını gerektirecek yasal bir sebebin bulunmadığını ileri sürerek, istinaf başvurusunu reddetti.
DİYARBAKIR