Toplu iş sözleşmesi öncesi eylem kararı alan KESK, bugün 4 koldan Ankara’ya yürüyor. ‘4 kez kurulan masada yandaş konfederasyonla hükümetin hiçbir sorunu çözmediğini’ vurgulayan KESK emekçileri, görüşmelerin gerçekleşeceği 1 Ağustos’ta Ankara’da olmayı planlıyor
Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyon memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşme süreci 1 Ağustos’ta başlayacak. Kamu görevlileri, 2010’daki Anayasa Referandumu ile elde ettikleri toplu sözleşme hakkının gereği olarak 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan 5. Dönem Toplu Sözleşme için hükümetle masaya oturacak.
1 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşme süreci öncesi pazarlık masasında yer alan Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK, hazırladıkları mali ve sosyal taleplerini Cuma günü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sundu.
‘Yandaşla sorunlar çözülmedi’
KESK üyeleri ise, 1 Ağustos’ta başlayacak Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri için bugün 4 koldan Ankara’ya yürüyüş başlatıyor. Van, Edirne, Muğla ve Artvin’den yola çıkan KESK üyeleri 1 Ağustos’ta Ankara’da olacak. Eylem kararı alan KESK tarafından yapılan çağrıda, “4 defa kurulan masadan yandaş konfederasyon ve hükümetin işbirliği sonucu insanca yaşamaya yetecek bir ücretten, güvencesiz istihdama son verilmesine, gelir vergisi ve ek gösterge adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasından ek ödemelerin emekli aylıklarına yansıtılmasına kadar hiçbir temel sorunumuz çözülmemiştir” denildi. 2 yıllık OHAL döneminin ve daha da görünür hale gelen ekonomik krizin mevcut sorunları daha da ağırlaştırdığına dikkat çekilen çağrıda, taleplerin 22 Temmuz’da yapılan basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurulduğu da hatırlatıldı.
Yol güzergahı belirlendi
Çağrıda ‘’Taleplerimizin ülke gündemine girmesini ve kamu emekçileri başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın sürece daha aktif şekilde müdahil olmalarını sağlamak için TİS süresi boyunca ve 4 koldan oluşan yürüyüş eylemimizde biz kamu emekçileriyle dayanışma içinde olacağınıza inanıyoruz’’ denildi. 1 Ağustos 2019’da Ankara’da yapılacak yürüyüş için Van, Edirne, Muğla ve Artvin’den araçlar kaldırılacak. Edirne kolu; Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Eskişehir illerinden, Van kolu; Batman, Diyarbakır, Mardin, Urfa, Gaziantep, Adana, Mersin illerinden, Artvin kolu; Rize, Giresun, Trabzon, Ordu, Samsun, Amasya ve Çorum illerinden geçerek 1 Ağustos’ta Ankara’da olacak.
Sendikaların talepleri neler?
KESK: Güvenceli iş, insanca ücret
KESK’in “Güvenceli iş, güvenceli gelecek, insanca yaşayacak ücret” sloganıyla açıkladığı başlıca talepler şöyle; “En düşük kamu emekçisi maaşının asgari gelir indirimi (AGİ) hariç 4 bin 222 TL’ye çıkarılması; eş ve çocuk yardımı ile, eşi çalışmayan ve çocuğu olan kamu emekçilerinin maaşı AGİ hariç 5 bin 700 TL olması, tüm kamu emekçilerine 2020 yılı için %38 zam, maaş ve yardım kalemlerindeki artış taleplerinin kabulü halinde 2021 yılı için 2020 yılında gerçekleşen enflasyon artı 3 puan refah payı, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını, maaşların asgari ücret tutarını aşan kısmı için gelir vergisinin ilk dilim oranın uygulanması.
Kadınlar kreş talebinde ısrarcı
TİS görüşmelerinde kadınların taleplerinin ayrıca ele alınması ve masada kadınların da yer alması gerektiğini vurgulayan KESK üyesi kadınlar ise, kadınlara toplamda 24 hafta olmak üzere ücretli doğum izni, cinsiyete dayalı her türlü şiddet, ayrımcılık, taciz ve mobbingi önleyici mekanizmalar oluşturulması, 8 Mart’ta tüm kamu çalışanı kadınların ücretli izinli sayılması gibi taleplerle hükümete sesleniyor. KESK’li kadınlar, kamu çalışanlarının en temel sorunlarından birinin de kapatılan kreşler olduğunu belirterek, kreş talebinde ısrarcı olduklarını vurguluyor.
Memur-Sen ‘ayrıcalık’ istiyor
Hükümete yakınlığı ile bilinen Memur-Sen ise, MemurSen’e bağlı sendikanın üyelerine bir kat artırımlı (216 TL) ikramiye ödenmesinin yanı sıra şu talepleri sıraladı: Taban aylığa seyyanen 200 TL artış yapılmasını; 2020’nin ilk altı ayı için %8, ikinci altı için %7; 2021’in ilk altı ve ikinci altı aylık dilimi için %6’şar zam istedi. Memur-Sen refah payı talebini ise 2020’de %3, 2021’de ise %2 olarak belirledi.
Kamu-Sen: Telafi artışı yapılsın
Kamu-Sen’in taleplerinden bazı başlıklar ise şöyle; “Taban aylığa seyyanen net 600 TL telafi artışı yapılması, kamu görevlilerine ve emeklilere 2020 yılının birinci ve ikinci altı aylık dilimlerinde %10 + %10 ve ocak ayından itibaren ayrıca %3 refah payı artışı yapılması, 2021 yılı için ise Ocak 2021’de ise tüm kamu görevlilerinin ve emeklilerinin maaşlarına %8+%8 zam ve yine Ocak 2021’den geçerli olmak üzere %3 refah payı ödenmesi, enflasyon farkının, TÜFE’nin maaşlara yapılan oransal artışların üzerine çıktığı aydan itibaren ödenmesi, 2021 yılının tamamında ise %20,14 zam yapılması.
EKONOMİ SERVİSİ