Diyarbakır 6. Kitap Fuarı devam ederken, yasaklanan 89 kitabından yoksun stant açan Aram Yayınları editörlerinden Güldiken,’Bu krizden biz de etkilendik, çok fazla engelle mücadele ediyoruz’ dedi
TÜYAP tarafından düzenlenen ve 120 yayınevinin katıldığı Diyarbakır 6’ncı Kitap Fuarı, Fuar ve Kongre Merkezi’nde ikinci gününde devam ediyor. 250’ye yakın yazarın katıldığı fuarda, şiir dinletisi, panel, söyleşi ve belgesel gösterimlerinin yanı sıra çok sayıda etkinlik düzenleniyor. Okuyuculardan yoğun ilgi gören fuarda, Kürt yayınevleri de stantlar açtı. Bu yayınevlerinden biri de farklı mahkemeler tarafından 89 kitabı toplatılan Aram Yayınları. 89 kitabından yoksun stant açan Aram Yayınları emekçileri, fuar alanında okurlarını bekliyor. Mezopotamya Haber Ajans’ından Lezgin Akdeniz, Aram Yayınları editörlerinden Ulaş Güldiken ile konuştu. Aram Yayınları editörlerinden Ulaş Güldiken, kurdaki hızlı artışın kağıt fiyatlarına yansımasının dergi ve kitap yayıncılığı açısından ciddi bir sorun yarattığını belirterek, “Kuşkusuz mütevazı imkanlarla yayım hayatına devam eden Aram Yayınları da bu krizden etkilendi. Aram Yayınları çok fazla engelle mücadele ediyor. Yayıncı doğru politikalarla, yayın kalitesini de koruyarak ve doğru bir strateji ile yayın hayatına devam ettiğinde, bu dönemleri daha rahat atlatabiliyor. Zor süreçten geçen Kürt yayınevlerinin bu dönemde daha fazla sahiplenilmesi gerekiyor” dedi.
‘Kürtçe’ye dair bir şey yok’
TÜYAP’ın kentte dört yıl süreyle fuar düzenlememesinin gerekçelerini gerçekçi bulmadıklarını ifade eden Güldiken, bunun ekonomik nedenlerden çok politik nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Güldiken, “Ne değişti de fuar düzenleme kararı alındı. OHAL isim olarak kaldırılmış olabilir. Ancak uygulamaları kaldığı yerden devam ediyor. 89 kitabımız yasaklı. Kitaplar üzerindeki yasak kaldırılmadı. Diyarbakır aynı Diyarbakır, Kürtler aynı Kürtler, neticede ara dönemde TÜYAP’ın katılmaması sonucu DBP’li belediyeler fuar düzenledi. Çok butik, kaliteli ve renkli geçti. Diyarbakır bir Kürt kenti. Burada Kürtçe anons yok. İmza etkinlikleri, paneller olsun hiçbirinin anonsu Kürtçe yapılmıyor. Bu saygısızlıktır. Bunca Kürt yayıncı var. Fuarda Kürtçeye dair bir atmosfer yok. Dört yıl önce Kürtçe anonslar da yapılırdı.”
DİYARBAKIR