İmralı’da ”koster bozuk”, ”hava muhalefeti”, ”disiplin cezası” ve OHAL gerekçesiyle ne ailesi ne avukatları ne de heyetle görüştürülen PKK lideri Abdullah Öcalan, 852 gün sonra kardeşi Mehmet Öcalan’la görüştü.
PKK Lideri Abdullah Öcalan, 852 gün sonra dün kardeşi Mehmet Öcalan’la görüştürüldü. Mehmet Öcalan, en son 11 Eylül 2016 tarihinde 50 Kürt siyasetçinin, tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi üzerine İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne giderek, Öcalan’la bir görüşme gerçekleştirmişti.
Mutlak tecridin sürdüğü İmralı kapıları, Türkiye’nin siyasi atmosferine göre açılıyor. İmralı Heyeti en son görüşmeyi 5 Nisan 2015 tarihinde yapmıştı. Mehmet Öcalan’ın 11 Eylül 2016’de yaptığı kısa bir görüşmeden sonra İmralı kapısı yine kapatıldı. Avukatlar ise, Öcalan’la en son 27 Temmuz 2011’de görüşebilmişti.
15 Temmuz 2016 darbe girişimine kadar yapılan başvurular, “koster bozuk”, “gemi onarımda”, “hava muhalefeti” gibi gerekçelerle reddedildi. Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilan edilmesinin ardından ise “5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda” yer alan “Hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar” gerekçe gösterilerek, görüşme yapılmasına izin verilmedi.
Ret gerekçesi değişti
11 Eylül 2016’da yapılan son görüşmenin ardından tam 102 görüşme başvurusuna ret cevabı verildi. Bu tarihten OHAL’in kaldırıldığı 19 Temmuz 2018’e kadar yapılan başvurulara OHAL gerekçe gösterilirken, OHAL’in kaldırılmasının ardından 14 Eylül 2018’e kadar yeniden “koster bozuk”, “gemi onarımda”, “hava muhalefeti” gerekçeleriyle başvurular reddedildi. 14 Eylül 2018’de ise reddin gerekçesi değiştirilerek, bu kez yargı yoluyla görüşmeler engellendi.
Başvurular sonuçsuz kaldı
Ailenin 17 Eylül 2018 Pazartesi günü Öcalan ile görüşmek için 14 Eylül’de yaptığı başvuru, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü Disiplin Kurulunca aynı gün verilen 3 aylık “disiplin cezası” sebebiyle reddedildi. Disiplin cezasının ne olduğuyla ilgili avukatlara herhangi bir tebligat yapılmazken, avukatların yapmış olduğu tüm başvuralar ise sonuçsuz kaldı.
‘Disiplin cezası’ gerekçesi
3 aylık disiplin cezasının son bulduğu 14 Aralık’ta başvuru yapıp, 17 Aralık’ta Öcalan’la görüşmek isteyen ailenin başvurusu yeniden “disiplin cezası” gerekçe gösterilerek reddedildi. Bunun üzerine aileler avukatları aracılığıyla Bursa 1’inci İnfaz Hakimliği’ne başvuru yaptı. Hakimlik, disiplin cezasının 14 Eylül’de değil, 19 Ekim’de başladığını söyledi. Avukatlar ise, “Ceza madem 19 Ekim’de başlamış ise 17 Eylül’de yapılan başvuru neden ‘disiplin cezası’ gerekçe gösterilerek reddedildi. Bu İmralı’daki hukukun keyfiliğini gözler önüne seriyor” diyerek, duruma tepki gösterdi.
Sağlık bilgilendirilmesi için 15 dakika
Demokratik Toplum Kongresi (HDP) Eş Genel Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve cezaevlerinde bulunan yüzlerce tutuklunun tecrittin kaldırılması talebiyle başlatmış olduğu açlık grevinin ardından Öcalan, dün kardeşi Mehmet Öcalan’la 15-20 dakikalık bir görüşme yaptı. Söz konusu görüşmenin Öcalan’ın sağlık ve yaşam hakkının bilgilendirilmesine yönelik olduğu ve görüşmenin tecrit durumuyla ilgili olmadığının altı çizildi.
Telefon hakkını hiç kullanamadı
5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a göre, Öcalan’ın ayda 2 kez kapalı, 1 kez açık görüş hakkı bulunuyor. Bayram günlerinde açık görüş hakkı olan Öcalan, yılda 24 kez kapalı, 12 kez (bayram ve özel günler hariç) açık görüş hakkı bulunuyor. Öcalan’ın aile telefon hakkı ise bugüne kadar hiçbir şekilde kullandırılmadı.
Aileler görüştürülmüyor
İmralı Cezaevi’ne ulaşmak için sadece 8 saat deniz yolculuğu yapılıyor. Geçmiş zamanlarda kısıtlı olarak İmralı Adası’na giden ailelerin 30 ya da 45 dakika görüşmelerine izin veriliyordu.
Öcalan’ın yasal olarak yılda 24 kez olması gereken kapalı görüş hakkını 2010 yılında 8 kez, 2011 yılında 2 kez, 2012 yılında 1 kez, 2013 yılında 11 kez, 2014 yılında 8 kez kullanabildi. 90 kez ise görüş yaptırılmadı. 2015 yılında ise aileler, hiçbir şekilde görüştürülmedi ve gerekçe olarak da “gemi bozuk” veya “hava muhalefeti” gösterildi.
Kaynak: MA