Amed’de 8 yılda büyük tahribatlar yaratan kayyımlar, belediye taşınmazlarını bir bir sattı, belediyeyi AKP’lilerde doldurdu, tüm ihaleleri yandaşa peşkeş çekti ve Kürtçe hizmeti ortadan kaldırdı
Amed Büyükşehir Belediyesi 2016 yılından bu yana kayyım olarak atanan valiler tarafından yönetiliyor. Belediyeye ilk kayyım 1 Kasım 2016 tarihinde atandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde belediyeyi bir kez daha kazandı. Ancak aynı yılın 19 Ağustos’unda ikinci kez kayyım atandı.
“Örgüte para göndermek” ya da eşbaşkan hakkında açılan davalar kayyım atamalarına gerekçe yapıldı. Ancak eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 11 Mayıs 2023’te yaptığı konuşmada kayyım talimatının AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla gerçekleştiğini itiraf etti.
8 yıllık süreçte kayyımlar kentte ciddi bir tahribata yol açtı. Yaşanan yolsuzluk, usulsüzlük ve tahribatlar bazı yıllarda hazırlanan Sayıştay raporlarına da yansıdı. Kayyımlar, göreve gelir gelmez park, cadde, sokak ve ceşitli kurumlara verilen Kürtçe isimleri değiştirdi. Kürt şahsiyetlerin isimlerini de tabelalardan sildi. Yine kadın, çocuk, genç ve kültür-sanat kurumlarını bir bir kapattı.
Her bir dairenin başına, kayyımların doğdukları memleketlerden insanlar getirildi. İşçi kıyımı yapılırken, belediye 8 yılda AKP’nin gençlik ve kadın kolları merkezine dönüştürüldü. Yaşananlar bununla da sınırlı kalmada, 2019 seçimler önce birçok taşınmaz yandaşlara peşkeş çekildi. Söz konusu taşınmazların sayısı bilinmiyor.
İhalelerin tümü farklı kentlerden şirketlere verildi. Yaklaşan 31 Mart yerel seçimler öncesi de benzer bir durum söz konusu. Kayyım yönetimi, elde kalan taşınmazları da satarak, belediyeyi milyarlarca lira borç batağına sürüklüyor.
Kayyımların son 8 yılda öne çıkan bazı “icraatları” şöyle:
- Gıda Yardımı Kolisi Projesi (10 milyon TL), 14 kalem çalı ve mevsimlik çiçek alımı işi (592 bin TL) ve 4 kalem hercai menekşe mevsimlik çiçek alımı işinin (560 bin TL) ihalelerinin usulsüz yapıldığı Sayıştay raporunda ortaya çıktı.
- Kentin takımı Amedspor’un kadın futbolcularına ve altyapısına tahsis edilen servis araca el konuldu.
- Amedspor’a yapılan 1 milyon 500 bin TL’lik yardım geri talep edildi.
- Belediye önündeki insan başlı 2 aslan heykeli kaldırıldı.
- 4 milyon 412 bin TL’ye dikilen heykeller hem alay konusu oldu hem de tepki çekti.
- Kayyım Münir Karaloğlu, büyükşehir belediyesi ve bağlı şirketleri, kurucusu olduğu Kocaeli merkezli işveren sendikası YERELSEN’e üye yaptı.
- “Dengbej Divanları” konserlerinin içerik ve görsel tasarım hazırlama hizmet alımı işi, kayyım Münir Karaloğlu’nun “dostum” dediği reklamcıya verildi.
- Maliyeti 628 bin TL olan hizmet alımı işleri, pazarlık usulüyle Bolu ve Kocaeli merkezli şirketlere verildi.
- Yaklaşık maliyeti 555 bin TL olan iki ihale, Konya ve Ankara merkezli şirketlere verildi.
- Bağcılar Mahallesi’ndeki Newroz ve Çevlik caddesinde bulunan ağaçlar bir yılda birden çok kez bakımsızlık nedeniyle yerinden sökülüp yeniden dikildi. Büyük bir bütçe ayrılarak dikilen palmiye ağaçları da kurudu.
- Karaloğlu, Amed surlarının tanıtım filmine 365 bin lira harcadı. İhale, İstanbul Beyoğlu merkezli Filmcode Yapım Ltd. Şirketine verildi. Kayyım Ali İhsan Su ise, 5 Nisan 2022’de kentin belgeseli için 535 bin TL’ye ihale yaptı. İhale, İstanbul Beşiktaş merkezli Tayf Sanat Televizyon Film Tanıtım Ticaret Ltd. Şirketine verildi.
- Kayyım Karaloğlu, Genel Sekreter Yardımcılığı görevine Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı yapan Ayhan Kardan’ı getirdi. Park ve Bahçeler Daire Başkanlığına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden Ahmet Özkaraaslan; Spor Daire Başkanlığına Kocaeli’nden Mehmet Kesen; Ulaşım Daire Başkanlığına Antalya’dan Hülya Atalay; Basın Daire Başkanlığına Antalya’dan Ramazan Kızılkakay; Çevre Koruma Daire Başkanlığına Adana’dan Necim Şeyman; Kültür Müdürlüğüne Antalya’dan Ali Çelik ve Özel Kalem Müdürlüğüne Mustafa Çakmak getirildi.
- Yine Sağlık Daire Başkanlığına Elazığlı Mehmet Kasım Aydın; İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığına İstanbul’dan Ali Yücel; Mali hizmetler Daire Başkanlığına Afyonlu Zeki Karahan; İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığına Muş’tan Mehmet Karaaslan; Genel Sekreter Yardımcılığına Mersin’den Vedat Güngör; Destek Hizmetleri Daire Başkanlığına Ordu’dan Sedat İpek ve Kaynak Geliştirme Daire Başkanlığına Batmanlı Hayrettin Bahçıvancı getirildi. Atıksu Kontrol ve Ruhsat Daire Başkanlığına ise, AKP eski İl Başkanı Serdar Budak’ın akrabası İrfan Budak getirildi.
- Pasûr’da ilçe otogarı için 1 milyon 950 bin TL harcandı. Zeminde oluşan göçükler nedeniyle otogarın Farqin’e taşınmasına karar verildi. Bunun maliyeti ise 17 milyon 485 bin TL’ye mal oldu.
- Şengal Caddesi’nin ismini değiştirip, Molla Gürani ismi verildi.
- Gençlik ve Spor Daire Başkanlığı görevine Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İl Temsilcisi Ömer Buğday atandı. Birçok belediye taşınmazı TÜGVA’ya tahsis edildi.
- Kayyım Karaloğlu, görevden alındığı gün “dostum” dediği İshak Baydaroğlu’na ait iki şirkete 615 bin TL para aktardı.
- Bismil Türkmenleri için 430 bin TL’ye şölen düzenlendi. Şölene ilişkin sözleşme, 13 gün sonra yapıldı.
- Sadece 12 dekoratif şehir aydınlatması için 1 milyon 210 bin TL harcandı.
- Koronavirüs salgını döneminde 6 milyon TL’lik araç kiralama ihalesi yapıldı.
- Fiskaya’daki Seyir Terası, kayyım yönetimi geçen yıl birkaç rötuşla yenileyerek paralı hale getirildi. Söz konusu rötuş için belediye kasasından 376 bin 500 TL çıktı.
- Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan ve dağıtılan dezenfektanların sahte olduğu ortaya çıktı.
- Kayyım Hasan Basri Güzeloğlu’nun korumalarından Tuncay Akyıldız’ın eşi Hatice Kübra Akyıldız, Peyas (Kayapınar) Belediyesi’nde Park ve Bahçeler Müdürü olarak atandı.
- Kayyım Ali İhsan Su ve yönetimi, yol yapım işleri için yapılan iki ihaleyi Ankara ve Mersin firmalarına verdi. Yaklaşık maliyeti 39 milyon 38 bin 810 TL olarak belirlenen ihale, 34 milyon 156 bin 173 TL’ye Ankara’da faaliyet yürüten SİGMA İnşaat ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. adlı firmaya verildi.
- 2019 yerel seçimleri öncesi çoğunluklu AKP’li ve dışarıdan getirilen isimlerin oluştuğu en az 700 kişi “sözleşmeli personel” yapıldı.
- Dicle Nehri yatağında depremzedeler için yaklaşık 200 Milyon TL harcayarak çadır kent kuruldu. Kentte bulunan sivil toplum örgütlerinin tepkilerine rağmen kurulan çadır kent, yağan yağmur sonrası tahliye edildi.
- Kültür Bakanlığı’nın ‘Kültür Yolu Festivalleri’ kapsamında 5 kentte düzenlediği festivaller için 4 belediye herhangi bir ihale yapmazken, kayyım yönetimindeki Amed Büyükşehir Belediyesi tarafından festival için 7 milyon 59 bin değerinde 3 ayrı ihale yapıldı.
- Peyas (Kayapınar) ilçesine bağlı Kayapınar Mahallesi’nde 5 adada toplam 97 dönüm arsayı ihaleye çıkardı. İhaleye çıkarılan parseller toplam 600 milyon TL’ye satıldı
- Erdoğan posterlerinin asıldığı aparat direkleri için 4 ay içerisinde 1 milyon 828 bin lira harcandı.
- En son 10 Ocak tarihli kararla, Ali Emiri Bilgi Evi, Merkez Bilgi Evi, Şehit Ali Gaffar Okan Akademi Lise, Temapark Kitap Kafe, Kardeşlik Parkı ve Kent Meydanı Kitap Kafe, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edildi.
Haber: Müjdat Can/ MA