İnsan hakları ve hukuk örgütleri, 8 yıl boyunca görmediği işkence kalmayan tutuklu Muhammed Mahmud Derviş’in ailesini bulması için harekete geçerek, duyarlılık çağrısında bulundu
DAİŞ’e karşı mücadele sırasında ve Türkiye’ye teslim edildikten sonra konulduğu cezaevinde işkenceye maruz kalan Muhammed Mahmud Derviş’in durumunun basına yansımasının ardından insan hakları ve hukuk örgütleri harekete geçti.
Hukuk örgütlerinden duyarlılık çağrısı
Kırşehir S Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Derviş’in haberinin ardından hem Kuzey ve Doğu Suriye’de hem de Belçika’da Derviş’in ailesinin bulunması için seferberlik başlatıldı. Son olarak İnsan Hakları Derneği (İHD) de yıllardır ailesini arayan Derviş için Türkiye’nin Belçika Büyükelçiliği’ne başvuruda bulundu. Başvuruya dair henüz bir cevap verilmezken, Derviş’in cezaevinde insani koşullarda yaşamına devam edebilmesi ve ailesinin bir an önce bulunabilmesi için Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İHD temsilcileri duyarlılık çağrısı yaptı.
Konuya dair ve cezaevlerinde yaşananlar için Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Fırat Can Arslan’a bilgi veren ÖHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fevzi Korkmaz, işkence, darp, sosyal hakların gsp edilmesi, hijyen ve az yemek verilmesi gibi cezavlerinde birçok sorun olduğunu belirtti.
İşkence görmeyen tek bir yeri yok
Derviş’in de benzer ihlallere maruz kaldığına dikkati çeken Korkmaz, “Şair/Kürt bir baba ve Arap bir anneden olma, Suriye uyruklu M. Mahmut Derviş, hayatının tüm süreçlerinde çok ağır işkencelerden geçmiş. Öyle ki bu işkencelerden kaynaklı sağ ayağını kaybetmiştir. Vücudunda işkence izi olmayan neredeyse tek bir bölge kalmamıştır” dedi. Korkmaz, Derviş’in maruz bırakıldıklarının son bulması için Adalet Bakanlığı, cezaevi idaresi ve siyasi partiler başta olmak üzere ilgili tüm kurumların ve kamuoyunun harekete geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Maddi bir desteği bile yok
Derviş’in herhangi bir vasisi ve aile iletişiminin olmaması nedeniyle hukuki noktada desteksiz kaldığını belirten İHD Cezaevleri Komisyonu üyesi Nuray Çevirmen de, Derviş’in hesabına para yatırılamadığı için maddi sorunlar yaşadığını söyledi. Çevirmen, ayrıca“Muhammed Derviş’in ailesinin bulunması için idare tarafından girişimlerde bulunulması gerekiyor. Ayrıca protez için de durumu gözetilerek bir an önce çözülmesi gerekiyor” diye kaydetti.
2 bine yakın hasta tutuklu var
ÇHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Ceren Yılmaz ise, Derviş için “adalet” çağrısı yaptı. Cezaevlerinde fiziki ve psikolojik şiddetin gün geçtikçe arttığına dikkati çeken Yılmaz,cezaevlerinde 2 bine yakın hasta tutuklunun olduğuna işaret ederek, Derviş’in ailesinin bulunması ve maruz bırakıldığı işkencelerin sona erdirilmesi yönünde kamuoyuna dayanışma çağrısında bulundu.
ANKARA