Ankara’da 8 yıl önce OSTİM patlamasında yaşamını yitiren 20 işçi unutulmadı. Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 20 işçinin yaşamını yitirmesine ve 53 işçinin yaralanmasına sebep olan Şubat 2011’de meydana gelen patlamaların 8. yılında basın açıklaması gerçekleştirdi. OSTİM, metro çıkışında açıklama yapıldı. İSİG adına konuşan Pınar Abdal, “8 yıl önce yaşamını yitiren 20 işçi alınamayan önlemler, yapılmayan denetimler yüzünden göz göre göre ölüme gönderildi” dedi. Abdal, OSTİM Mega Center’daki işyerinin işletme belgesinin olmadığının altını çizdi. İşverenlerin ruhsatsız yerde imalat yaptığına işyerlerinin denetlemediğine dikkat çekti.
Durum değişmedi
Aradan geçen 8 yılda OSTİM’de, İvedik’te Ankara’da, Türkiye’de iş cinayetlerine karşı hiçbir önlem alınmadığını kaydeden Abdal, Aksine çalışma koşullarının daha da kötüleştiğini ve iş cinayetlerine yenilerinin eklendiğini söyledi.
Dava 4 yıldır Yargıtay’da
Avukat Murat Kemal Gündüz, Yargıtay Genel Kurulu’na gönderilen dava sürecini değerlendirerek “Gelinen noktada durum hiç acıcı değil” dedi. Gündüz, 4-5 sanığın olayın gerçek ve tek sorumlusu gibi insanların önüne atıldığını ancak gerçek sorumluların yargılanmadığını belirtti. Kamu görevlileri hakkında soruşturma yapılmasına izin verilmediğini dikkat çekti.
Son örnek İstanbul’da…
En son 19 Ocak’ta İstanbul Bayrampaşa’daki bir kot iplik fabrikasında çıkan yangında 3 işçi yaşamını yitirmişti. Yapılan incelemede, işçilerin sigortasız, işyerinin ruhsatsız olduğu ortaya çıkmıştı.
ANKARA