Ekoloji örgütleri ve aktivistleri, 8 kentteki 18 ayrı adliyeye giderek 9 işçinin toprak altında kaldığı İliç’teki maden faciasında sorumluluğu bulunan devlet ve şirket yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu
Erzingan’ın Liçik ilçesindeki Anagold şirketine ait altın madeni sahasında 13 Şubat günü öğlen saatlerinde meydana heyelan sonucu 9 işçi toprak altında kalmış, başlatılan kurtarma çalışmaları ise günler sonra sonlandırılmıştı. AKP iktidarı ile eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum’a yönelik tepkilere neden olan felaketin ardından Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu çağrısıyla harekete geçen ekolojist örgütleri ve aktivistleri, faciada sorumluluğu bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.
Ekolojistler İzmir, Aydın, Muğla, Artvin, Adana, Çanakkale, Balıkesir ve İstanbul olmak üzere 8 kentteki 18 adliyeye giderek suçu duyurusu dilekçelerini savcılıklara teslim etti.
İzmir
İzmir’de, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) üyeleri tarafından verilen dilekçelerin teslimi öncesinde İzmir Adliyesi önünde dernek yöneticisi Derya Lim tarafından açıklama yapıldı. Lim, yapılan suç duyurusu ile yaşananların telafisi mümkün olmayan ağır doğa tahribatı ve “ekokırım suçu” olduğunu vurgulamak istediklerini söyledi.
‘Eko-kırım suçu yasallaşsın’
Lim, “Bu gibi kasten işlenmiş suçlar karşısında hiçbir sorumluluk almayan yetkililer karşısında çıkmazdan kurtulmanın yolunun yine hukuktan geçtiğini” de dile getirdi Lim, “Eğer vekiller gelecekte İliç gibi büyük ekokırımlardan ülkemizi korumak istiyorlarsa, dünyanın bu konuda aldığı önlemleri yerine getirir ve ekokırımın suç olarak ceza hukukumuzda yer alması için gereken Meclis oturumlarını başlatırlar” diye belirtti.
Sorumlu kamu görevlilerinin tespit edilmesi istendi
Hazırlanan suç duyurusu dilekçeleri hakkında da bilgi veren Lim, sorumluların “Çok sayıda insanı öldürme”, “İnsan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıklarla çevreyi kasten kirletme”, “Görevi kötüye kullanma” gibi suçlardan yargılanmasını istediklerini kaydetti.
Adana
Adana Ekoloji Platformu üyeleri de suç duyurusunda bulundukları Adana Adliyesi önünde açıklama yaptı.
Platform yöneticisi Avukat Tugay Bek, yaptığı açıklamada yıllardır yapılan uyarılar ve açılan davalar dikkate alınmadan sürdürülen faaliyetler sonucunda yaşanan felaketi “sosyal cinayet” olarak tanımladı. Faciaya ilişkin etkin bir yargı süreci başlatılıp şüpheliler hakkında soruşturma açılarak, yurt dışına çıkış yasağı konulması gerektiğini söyleyen Bek. “Sadece şirket yetkilileri değil, ölüm madeninde işletme ve kapasite artırımına onay veren siyasiler, mülki amirler de yargılanmalıdır” dedi.
HABER MERKEZİ