AKP iktidarı,enerji ve inşaat yağmasının daralmasıyla birlikte maden sahalarını ihaleye çıkararak sermayeye nefes aldırma peşinde. Ancak sermayeye nefes olan şey, doğanın ölümü demek
AKP iktidarı son 15 yılda 400 bini aşkın maden ruhsatı dağıtırken doğal yaşam büyük zararlar gördü. Enerji ve inşaat yatırımlarında duraklamaya giren iktidarın tek sarılabileceği alan madencilik olarak öne çıkıyor. Sadece 5 Haziran günü Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), binlerce hektar doğal alanı madenciliğe açarak 721 adet ruhsat ihalesi açtı. Maden sahalarının büyük çoğunluğu altın, bakır, gümüş, kuvars, feldispat gibi IV. grup olarak nitelenen madencilik faaliyetlerini içeriyor. İhaleler, 6, 431 ve 284 saha olarak ihaleye çıkıyor.
34 bin hektar doğal alan
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), KastamonuÇankırı, Kırşehir, Kırklareli-Tekirdağ, Muş-Erzurum, Bolu, Ankara-Eskişehir illerinde 33 bin 753 hektar doğal alanı kapsayan 6 adet doğal alan, maden şirketleri için ihaleye çıkıyor. Bunun dışında bir başka ihale ise 431 adet doğal alanda maden sahası olarak belirlenmiş yerler ihale edileceği bildirilirken bir başka ihale adedi ise 284 olarak belirlenmiş. Milyonlarca hektar orman, mera, tarım arazisi vb. doğal alanları kapsıyor olması büyük bir ekolojik yıkımı da beraberinde getirecek. AKP iktidarının madenciliğe 2012 yılında büyük bir şirket havuzu kurarak girdiği iddia edilmişti.
Maden havuzu oluşturuldu
AKP iktidarı 16 Haziran 2012 tarihinde bir yönetmelik yayınlayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda olan maden ruhsat işlerini Başbakanlığa bağladı. Buna gerekçe olaraksa, PKK’ye yardım eden iş insanlarının maden ruhsatlarına sahip olduğu belirtilerek, bu kişilerin elenebilmesi için buna gerek olduğu iddia edildi. Yani iktidarın güvenlik tedbirleri gerekçesiyle ruhsatları Başbakanlığa bağladığı belirtilirken, AKP’ye yakın 150 şirketlik bir havuz oluşturarak maden sahaları üzerinde özel bir hakimiyet kurulduğu iddiaları birçok basın organında çıkmıştı. Ruhsat izinlerinin Başbakanlığa geçmesiyle birlikte daha önce madencilik sektöründe yer almamış şirket ve kişiler maden şirketleri kurmaya başladı ve ardından maden alanında bir ihale zinciri oluşturuldu.
AKP’liler madenci oldu
Diğer yandan, Soma’da meydana gelen ve 301 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan maden kazasının ardından bir grup müfettiş, AKP’li maden şirketleri ile ilgili bir çalışma yapmıştı. Bu kapsamda yapılan araştırmada, son beş yıl içinde maden şirketi kuran birçok AKP’li olduğu ortaya çıktı. Sözcü Gazetesi’nde yer alan habere göre, AKP’li madenciler listesinde yüzlerce AKP yöneticisinin isminin yer aldığı belirtildi. Maden şirketi bulunan veya maden şirketlerinde ortaklıkları olan AKP’li yöneticilerin arasında partinin milletvekilleri, il başkanları ve MKYK üyelerinin bulunduğu bazı isimler Sözcü Gazetesi’nde yayınlanmıştı.
‘Taşı toprağı altın’
Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Milli Enerji ve Maden Politikası” programı için yaptığı bir tanıtım toplantısında, “En bakir ve gelişmeye açık alanımız maden. MTA özel işbirliğiyle ortaklıklar kurulacak ve bölgesel aramacılık noktasında da bir süreci başlatacağız. Türkiye jeofizik haritası tamamlanıyor. Tüm Türkiye coğrafyasını, bitki örtüsünden topografik yapısına kadar röntgenini çekip madencilikte sahip olunan kaynakları göreceğiz. Bir sonraki adım jeokimya haritası. İlk sonuçlar gelmeye başladı. Çok harika sonuçlar elde ettik. Türkiye’nin taşı da toprağı da altın inşallah” sözleri ile hedeflerinin ekolojik yıkım üzerinden sermayeye alan açmak olduğunu göstermişti.
55 bin yeni saha belirlendi
Soma’da ve Ermenek’te yaşanan madenci ölümlerinin hemen sonrasında maden yasasında değişikliğe gidilmişti. Bu yasanın gerekçesi iş kazalarıyken, işçinin çıkarına herhangi bir iyileştirme söz konusu bile olmamıştı. Maden yasasında yapılan birçok değişiklikle doğal yaşam alanları, ormanlar, koruma bölgeleri, maden ve enerji sahaları için kurban edildi. Maden ve enerji sektörleri için yaratılmış olan büyük bir yağma alanına yenilerini eklemeye çabalayan AKP iktidarı süresince, Türkiye’de madenler için 55 bin adet saha belirlenirken, 1000’e yakını yabancı olan binlerce şirkete maden ruhsatları dağıtıldı ve dağıtılmaya devam ediliyor.