Diyarbakır’da tutuklanan 70 yaşındaki Raife İnatçı’nın, yerel mahkemenin gerekçeli kararı tebliğ edilmeden tutuklandığı ortaya çıktı.
Silvan’ın Karacalar Mahallesi’nde yaşayan 70 yaşındaki Raife İnatçı, 2 Aralık 2009’da ilçede düzenlenen bir yürüyüşe katıldı. Okuma yazması olmamasına rağmen taşıdığı “Gençlik Apo’nun fedaisidir” yazılı pankart gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatılan ve soruşturma kapsamında 2009’da gözaltına alınıp serbest bırakılan İnatçı, yürütülen soruşturma sonucunda “Örgüt propagandası yapmak” ve “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla dava açıldı. İnatçı’ya, yargılandığı Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Yerel mahkeme, kararını 2014 yılında verirken, kararın gerekçesinin bugüne kadar tebliğ edilmediği İnatçı, 27 Ağustos’ta gözaltına alınarak, ceza gerekçesiyle tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne konuldu.
Karar tebliğ edilmemiş
Mezopotamya Ajansı’ndan Arjin Dilek Öncel’e konuşan İnatçı’nın avukatı Mehdi Özdemir, yerel mahkemenin 2014 yılında verdiği kararın Yargıtay’a temyiz başvurusu yapılmadığı için kararın kesinleştiğini söyledi. Mahkemenin kararın kesinleştiğine dair tebligat hazırlattığı, ancak o tarihlerde tebligatın müvekkiline ulaşmadığını kaydeden Özdemir, UYAP ve PTT’den sorguladıklarını, ancak tebliğin sistemde görülmediğini, kararın müvekkiline tebliğ edilmeden kesinleştiğini ifade etti.
‘3 gündür keyfi gerekçelerle cevap verilmiyor’
Müvekkilinin tutuklanmasıyla birlikte temyiz başvurusu ve infazın durdurulması talebiyle Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurduklarını, ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen müzekkere yazılarına 3 gündür keyfi gerekçelerle cevap verilmediğini belirten Özdemir, 6 Eylül Cuma gününe kadar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan bir cevap alınmaması durumda, mahkemenin temyiz başvurusu ve infazın durdurulması talebine ilişkin karar vereceğini ifade etti.
Hayatından endişe ediyorlar
İnatçı’nın çocuğu Burhan İnatçı ise 10 gündür cezaevinde olan annesiyle cezaevinde görüştü. İnatçı, annesinin iki refakatçi eşliğinde görüşe çıktığını, 5 dakika görüştükten sonra ayakta durmakta zorlandığını ve koğuşuna dönmek istediğini, ancak gardiyanların görüş saati bitmeden buna müsaade etmediklerini söyledi. İnatçı, annesi Raife İnatçı’nın kimlikte yaşının küçük yazıldığını, gerçek yaşının 80 olduğunu ve cezaevi koşullarının 80 yaşındaki bir kadın için uygun olmadığını dile getirdi. Annesi Raife İnatçı’nın yüksek tansiyon hastası ve dizlerindeki kireçlenme nedeniyle yürüme zorluğu çektiğini belirten oğlu İnatçı, ilaçlarının bir kısmının kendisine verilmediğini ve annesinin hayatından endişe ettiklerini belirtti.