7’inci yılına giren Gezi Parkı direnişi Taksim Dayanışması tarafından organize edilen etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. HDK Gençlik Meclisi ise yazılı açıklama ile Gezi’yi andı
Koronavirüs salgını nedeniyle hafta sonu boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanan İstanbul’da, 7’inci yıldönümü olan Gezi Parkı direnişine dair etkinlikler de internet ortamına taşındı. Taksim Dayanışması tarafından organize edilen etkinlikler oluşuma ait sosyal medya hesapları aracılığıyla paylaşıldı.
Taksim Dayanışması, geçtiğimiz iki gün boyunca sosyal medya hesaplarından Gezi’ye dair belgeseller yayınladı.
Bugün ise Youtube kanalları üzeri yönetmenliğini Enis Rıza Sakızlı’nın üstlendiği “Gezi Tarih Olur mu?” belgeseli yayımlandı. Belgeselin ardından yönetmenin katılımı ile gazeteci Mehveş Evin’in moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi.
Bu akşam saat 23.30’da ise Murat Meriç ile Gezi şarkıları seslendirilecek. Etkinlik Taksim Dayanışmasının Youtube kanalı üzerinden yapılacak.
Taksim Dayanışması yarın ise “Gezi 7 Yaşında” sloganıyla saat 18.00’de yine sosyal medya platformları üzerinden yayımlanacak canlı yayın programı ile Gezi’nin 7’nci yaşını kutlayacak. Canlı yayın boyunca sürpriz söyleşiler, şarkılar, türküler ve mesajlar olacak. Saat 21.00’de ise herkes evinin balkonundan ve pencerelerinden Gezi’yi haykıracak.
Dayanışma, 1 Haziran günü ise Mis Sokak’ta akşam saatlerinde bir basın açıklaması yapacak
HDK Gençlik Meclisi
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Gençlik Meclisi de, Gezi direnişinin 7’nci yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.
Açıklamada bu konuda “İktidarın toplumsal bünyede oluşturduğu çatlaklar nedeniyle bir araya gelmeleri mucizelere bağlı görünen kesimler saldırının bu niteliğini görüp Gezi Direnişinin büyük mücadele birliğini oluşturmak üzere Taksim’e aktı. Toma’lara, biber gazı ve mermilere karşı bedenini siper etmekten, sanatın sınır tanımadan icrasına, en yaratıcı argümanlarla üretilen mizahtan, oluşturulan komünlere direnişin her haline sahne olan Gezi, varlığın, kimliğe ve hafızaya sahip çıkılarak korunabileceğini göstermesi bakımından, yeni bir başlangıcın, bir yeniden doğuşun ifadesi oldu. 30 yılı aşkın bir süredir dünya halklarının ve ezilenlerinin boğazına çökmüş gericiliğin etkisini yitirdiği, kapitalist sistemin metropollerinde halkların işgal eylemleriyle gerçekleştirdiği direnişlerle açılan yeni dönemin Türkiye ve Kürdistan’daki izdüşümüydü Gezi” ifadelerine yer verildi.
Gezi Direnişi’nin bir yönüyle de halk dayanışması ve mücadele birliğini oluşturduğunun altı çizilen açıklamada, şunlara değinildi: “Gezi, Kürtlere dönük inkar ve imha politikası ve zihniyetinin, Türkiye halklarının prangası olduğunu gösterdi. Sistemin toplumlar arasında oluşturduğu fay hattını devralıp derinleştirmekte fayda gören AKP- Erdoğan iktidarı, varlığını borçlu olduğu toplumsal fay hattının kapanmak üzere birleşmesinin yol açtığı depremle adeta ayağa kalkamayacak şekilde alt üst oldu. Bu yönleriyle, bitirilen çözüm sürecinden İmralı tecrit politikasına kadar, bu alt üst oluşun etkisiyle AKP-Erdoğan iktidarının içine girdiği şuursuzlukta somutlaşan yenilgi hali, 2013 Amed Newrozu’yla birlikte aynı yılın 30 Mayıs’ında başlayan Gezi Direnişi’yle yaşatıldı.”
İSTANBUL