YÖK’ün kuruluş yıldönümünde Yükseköğretim Raporu’nu Meclis’te açıklayan HDP, 15 Temmuz sonrası en büyük tasfiyenin eğitim alanında yaşandığına dikkat çekti
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eğitim Komisyonu, hazırladıkları Yükseköğretim Raporu’nu Meclis’te düzenledikleri basın toplantısıyla önceki gün açıkladı. Komisyon üyesi ve Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, iktidara gelen her siyasi yapının 12 Eylül rejiminin ürünü olan Yüksek Öğretim Kurumu’nu (YÖK) kaldırma sözü verdiğini hatırlattı. Toğrul, “Ama her gelen iktidar en iyi kadrolaşma alanı olduğunu görünce kaldırmayı bırakın daha da merkezileştirdiği, kendisi için bir istihdam alanına döndürdü. Bir ülkenin akademisyeni birilerine biat etme gerekliliğini görüyorsa akademisyen olma vasfının kaybettiğinin göstergesi. Ciddi sorunlar yaşanıyor” dedi. Üniversitelerin 15 Temmuz sonrasında iktidara bağımlı hale getirildiğini ve öğrencilerin yaşam koşullarının zorlaştığını belirten Toğrul, “Şu ana kadar 7 binin üzerinde insan ihraç edildi. Şu an 70 bin öğrenci cezaevlerinde” diye konuştu.
Kadrolaşma seferberliği
Raporda 15 Temmuz sonrası en büyük tasfiyenin eğitim alanında yaşandığına dikkat çekildi. Açıklamada konuşan HDP Eğitim Politikaları ve Kültür-Sanat Alanından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ Karahalı: “AKP’nin ‘Her İle Bir Üniversite’ projesini 2006 yılında hayata geçirmesinin ardından üniversiteler, siyasi iktidarın kadrolaşma seferberliğinin, otoriter, piyasacı, cinsiyetçi, ırkçı ve muhafazakâr politikalarının odağına yerleşmiştir.” Karahalı, bu projenin bilim insanı yetiştirmekten ziyade öğrencileri hükümet memurluğuna ittiğini ve eleştirel düşüncenin baskı altına alındığını belirtti.
Hala uygulanıyor
12 Eylül rejimi, üniversiteleri denetim altına alarak, devlet güdümünde faaliyet yürüten, piyasaya hizmet eden kurumlar haline getirmeyi amaçlayarak Yükseköğretim Kurumu’nu (YÖK) 37 yıl önce 6 Kasım’da kurdu. 12 Eylül rejiminin kurduğu YÖK’ün kaldırılması için mücadele eden akademisyenler KHK’lerle tasfiye edildi.
ANKARA