İzmit’te ‘Tarım arazisi mi sanayi mi?’ referandumunda köylüler yüzde 96 çoğunlukla tarım arazilerini savundu. Diğer yandan Türkiye’de kırsal nüfus her geçen gün azalırken tarım üretimleri de düştü
Kocaeli’nin merkez ilçesi olan İzmit’e bağlı Durhasan ve Solaklar köylerinde 660 dönümlük tarım arazilerinin sanayiye açılması hakkında yapılan referandumda sandıktan yüzde 96 ‘hayır’ oyu çıktı. 550 seçmenin bulunduğu köylerde 304 oy kullanılırken, 291 kişi hayır, 13 kişi ise evet oyu verdi. Ancak yapılan oylama muhtarlıkların inisiyatifiyle gerçekleşmiş olması tarım arazisinin kesin olarak kurtulduğunu göstermiyor.
‘Kararı yurttaşlar versin!’
Durhasan Mahallesi’nin muhtarı Ünal Turan; amaçlarının, mahalleleri için hayati öneme sahip olan konuda muhtarlık olarak tek başlarına karar vermek yerine herkesin fikrini almak için referanduma gidildiğini belirtti. Turan, “Biz vatandaşlarımızı toplayıp yapılması planlanan projeyi anlattık. Karşı çıkanlar oldu, destekleyenler de oldu. Biz de muhtarlık olarak bu kararı mahalleliye bırakalım, dedik. Bunun kararını mahalleli versin, istedik. Herkes referandum fikrine sıcak bakınca biz de uygulamaya koyduk” dedi.
‘Kararın arkasındayız’
Köylülerin fikir ayrılığı yaşamasının ardından en doğru kararın referandum olduğuna inandıklarını dile getiren Turan, şunları söyledi: “Muhtarlık olarak ilerleyen dönemlerde zan altında kalmamak için köylünün kararına saygı duyuyoruz. Bir referandum kararı aldık, sandıkları kurduk” dedi. Yurttaşların verdiği kararın arkasında duracağını söyleyen Turan, “Yapılması planlanan Makineciler Küçük Sanayi Sitesi için bir karar almak gerekiyordu ve şahsımız olarak bu yüke biz girmek istemedik. Mahallelinin ortak kararına bıraktık. Katılım yüksek” diye belirtti.
5 yılda 200 bin azaldı!
İmar değişikliği adımının atılması bile manidar olan bu referandumda tersi bir sonuç çıksaydı gözümüz gibi sakınmamız gereken tarım arazileri sanayi ile işgal edilecekti. Tarım arazilerinin ve tarımsal üretimlerin her geçen gün azaldığı Türkiye’de son 5 yılda 200 bin kişinin köylerini terk ettiği yönünde rapor dikkat çekici. Türkiye’de 2015-2019 döneminde köyde yaşayanların sayısı 214 bin 202 kişi azalışla 6 milyon 3 bin 717’ye düştü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgiyi göre, 2015’te 78 milyon 741 bin 53 olan Türkiye’nin nüfusu, 2019 itibarıyla yüzde 5.6 artışla 83 milyon 154 bin 997’ye yükseldi. Bu dönemde 76 ilin nüfusunda artış, 5 ilde ise düşüş yaşandı.
Şehirler cazibe yeri değil!
Dünya Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Tahsin, 2015-2019 döneminde köy nüfusundaki azalmasının nedeninin, iktisadi faaliyet kollarının yapısındaki değişimle birlikte sorgulanması gerektiğini söyledi. Kırdan ya da köylerden şehirlere yaşanan göçün, ücret, sosyo-ekonomik olgularla birlikte ele alındığında şehrin cazibesinin daha yüksek olduğu şeklinde değerlendirildiğini söyleyen Tahsin, “Ancak bu dönemde Türkiye genelinde istihdam oranı verilerindeki azalma, işsizlik ve bunun bir alt bileşeni olarak genç işsizlik oranındaki artış gibi olgularla birlikte düşünüldüğünde şehirlerin cazibesinin (çekim gücünün) yüksek olduğunu ileri sürmemiz mümkün değil.” diye belirtti.
Kentlere göç devam ediyor
2014 Mahalli Seçimleri ile Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Maraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Urfa, Van ve Ordu büyükşehir statüsüne alınırken, büyükşehir belediyelerinin sınırları da il sınırlarını kapsar hale getirildi. Böylece 16’dan 30’a çıkan büyükşehirlerdeki köyler de mahalleye dönüştürülmesiyle tarım arazileri, ormanlar ve sulak alanlar imar baskısı altına girdi. Mevcut iktidarın inşaat rantı üzerinden sürdürdüğü ekonomi politikaları sonucunu doğurdu. Köyde geçim sıkıntısına düşen yurttaşların kentlere göç etmeye başlamasında bu politikaların başlıca neden olduğu biliniyor.
EKOLOJİ SERVİSİ